Млечният сос е вкусен и кремообразен, основен в много западни рецепти, особено за паста и зеленчуци. Има богат вкус и гладка текстура, която прави всяко ястие по-наситено.
Той е източник на протеини и калций от млякото, което се използва като основна съставка. Млечният сос също така може да съдържа витамини от групите A и D, ако се приготвя с масло или пълномаслено мляко.
Приготвянето на млечен сос обикновено включва загряване на мляко, добавяне на масло и брашно, за да се създаде бешамел и варене до получаване на желаната консистенция. Можете да го сервирате с паста, зеленчуци или меса, за да добавите богат и кремообразен вкус.
Опитайте да го комбинирате с бяло вино или със зелени салати за обяд. Млечният сос е полезен за костите и зъбите, благодарение на калция, който поддържа тяхната сила и здраве.
Освен това, той е полезен за мускулната маса, тъй като протеините от млякото могат да подпомогнат мускулния растеж и възстановяване.