Тилчето е малко, светлокафяво семе със сладък и малко орехов вкус. То се използва широко в кулинарията, особено в индийската и близкоизточната кухня.
Тилчето е богато на здравословни мазнини, белтъчини, влакнини, калций, желязо и магнезий. Също така съдържа антиоксиданти и естествени антибиотици. То обикновено се изпича леко преди употреба, за да се подчертае вкусът му.
Може да се използва като подправка в салати, супи, меса или печива. Тилчето се комбинира добре с мед, лимон, чесън и други специи. То също така се допълва добре с чай или бяло вино.
Тилчето е полезно за здравето, тъй като е богато на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. Освен това, то може да подпомогне здравето на костите, благодарение на високото си съдържание на калций.