Точените кори представляват тънки листове от тесто, които са основата на множество традиционни български ястия като баница, пита или тиквеник. Вкусът и текстурата им се променят в зависимост от начина на приготвяне и добавките.
Точените кори са богати на въглехидрати и съдържат умерено количество белтъци. Те също така предоставят някои витамини от групата B и диетични фибри. Приготвянето на точени кори включва замесване на тесто, което след това се разточва на много тънки листове.
След това могат да се пълнат с различни продукти и да се пекат във фурна. Точените кори се съчетават добре със сирене, яйца, спанак или тиква за солени ястия и с мед, орехи или бъзови цветове за сладки.
По отношение на напитките, съчетават се добре с българско бяло вино или чаша студен айрян. Точените кори са полезни за здравето, тъй като въглехидратите осигуряват енергия за тялото. Диетичните фибри, които съдържат, подпомагат доброто храносмилане и поддържат здравето на чревната микрофлора.