Треската е вид морска риба с меко, бяло месо и много малко мазнини. Има лек вкус, който се съчетава отлично с разнообразни подправки и гарнитури.
Тя е богата на висококачествени белтъци, витамин B12, йод и селен. Също така е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини. Треската може да се приготвя по различни начини - на пара, пържена, запечена или на грил.
Важно е да не се препича, за да не стане прекалено суха. Треската се съчетава добре с картофи, зелени салати и бели вина. Също така е вкусна с лимон, чесън и средиземноморски подправки като мащерка и розмарин.
Треската е полезна за здравето на сърцето благодарение на високото съдържание на омега-3 мастни киселини. Витамин B12 и йодът в треската подпомагат нормалната функция на нервната система и мозъка.