Тритикале е хибридна зърнена култура, създадена от кръстосване на пшеница и ръж. Тя има високо съдържание на белтъци и е идеална за приготвяне на хляб, мюсли и други зърнени продукти.
Тритикалето е богато на диетични фибри, белтъци, витамини от групата B, желязо, магнезий и цинк. Също така съдържа и антиоксиданти като селен и фенолни съединения.
То обикновено се приготвя като се вари и се използва в супи, салати, мюсли или като гарнитура. Може също така да се използва за приготвяне на хляб или други пекарски изделия. Тритикалето се съчетава отлично с орехи, сушени плодове, зеленчуци и месо.
Може да се сервира със зелен чай или бяло вино за по-изтънчен вкус. То е полезно за организма, тъй като поддържа доброто храносмилане и подпомага баланса на кръвната захар.
Това зърно е също така добър източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпаления и предотвратяване на болести.