Суровото зеле е крънчи зеленчук с леко горчив вкус, който може да бъде консумиран самостоятелно или да се добави към различни ястия.
То е обикновена част от салати и се използва като гарнитура за различни месни ястия. Суровото зеле е богато на витамини K и C, антиоксиданти и фибри.
Също така е нискокалорично и съдържа някои минерали като магнезий и калий. Суровото зеле може да се нареже на тънки ленти и да се добави в салати или сандвичи. Може да се бърка с майонеза или олио и оцет за проста салата от зеле.
Зелето е вкусно, когато се комбинира с ябълки, моркови или грейпфрут. Суровото зеле подпомага здравето на костите, благодарение на високото съдържание на витамин K.
Витаминът C и антиоксидантите в него помагат за подкрепяне на имунната система и общото здраве.