Плодовото желе представлява твърда, желатинова маса, с наситен плодов аромат. Има различни вкусови вариации, които се дължат на различните плодови сокове, използвани в процеса на приготвяне.
Желето е богато на захари, които предоставят енергия, и витамин C, ако е направено от цитрусови плодове.
Също така съдържа желатин, което е добър източник на аминокиселини. За приготвяне на плодово желе обикновено се използва плодов сок, захар и желатин.
Сместа се загрява до кипване, после се охлажда, за да се стегне и образува желатиновата текстура. Желето може да се комбинира със сметана или сладолед за допълнителна наслада. Освежаващо е и в комбинация с леки бели вина.
Плодовото желе подпомага здравето на кожата благодарение на колагена от желатина. Също така витаминът C, ако е наличен, помага за подкрепяне на имунната система.