МЕНЮ
Кошница

Пилатес

Пилатес тренировка


Пилатес е форма на физическа активност, която се фокусира върху укрепването на коремните мускули, гърба, задните части и бедрата, подобряването на гъвкавостта и координацията, както и насърчаването на правилното дишане и осъзнатото движение.

Тази система е създадена през 20-те години на миналия век от германския инструктор Джоузеф Пилатес и се разпространи по целия свят като ефективна форма на фитнес и рехабилитация.

Основната идея зад Пилатес е свързана с контролирането на движението и осъзнатото изпълнение на всяка поза и упражнение. Това се постига чрез използване на специални уреди, като Реформер, Кадилак и стол, както и на упражнения на постелка или използване на пружини или ремък.

Една от основните характеристики на Пилатес е акцентът върху коремните мускули, които се наричат и "силния център" или "по-често - сила от корема".

Тази област на тялото е основата за контролирането на движението и поддържането на правилна позиция на гръбначния стълб. Чрез укрепване на коремните мускули, Пилатес помага за избягване на болки в гръбначния стълб, подобрява осанката и насърчава стабилността на тялото.

Освен работата с коремните мускули, Пилатес подобрява и гъвкавостта на тялото.

Серията от упражнения се фокусира върху контролирани движения, които подобряват гъвкавостта на мускулите и ставите. Това помага за поддържане на оптимален обхват на движение в ставите и предотвратяване на мускулни травми.

Въздействието на Пилатес се разпространява и на цялостната координация и баланс на тялото.

Упражненията изискват прецизност и концентрация, което помага на учениците да развият по-добра свързаност между различните части на тялото и да подобрят своето равновесие.

В допълнение, Пилатес има положителен ефект върху дишането и осъзнатото движение. Всички упражнения се изпълняват със специфична техника на дишане, която подобрява кислородния поток до мускулите и помага на учениците да се фокусират върху тяхното тяло и движение.

Пилатес е подходящ за хора от всички възрасти и физически нива.

Той може да бъде използван като самостоятелна форма на физическа активност или като допълнение към други спортни дейности. Тази система се използва както за поддържане на общата физическа форма и здраве, така и за лечение на различни видове травми и болки в тялото.

В заключение, Пилатес е комплексна форма на физическа активност, която подобрява силата, гъвкавостта, координацията и баланса на тялото, докато същевременно развива свързаността между тялото и ума. Системата е изключително популярна в света на фитнеса и рехабилитацията поради своите множество ползи за тялото и духа.