Имаш ли нужда да си винаги тонизиран, винаги пълен с енергия и постоянно да си на върха на способностите си? Изпитваш ли желание да можеш да си гъвкав и да нямаш болки в гърба, да не страдаш от крампи в различни части на мускулатурата?

Ако имаше едно нещо, което можеше да направиш, за да се чувстваш по-добре? Едно единствено нещо, при чието редовно практикуване да не изпитваш никакви проблеми с горепосочените неща и да си тонизиран по начин, какъвто не си бил преди?

Нещо като тренировъчно изкуство, което да практикуваш редовно, да не се притесняваш от това, че е опасно в моментите, в които още се учиш, да не включва контакт с удари (напр. някакво бойно изкуство), да не крие дългосрочни увреждания на тялото ти и т.н.

Само си представи какъв можеше да е животът ти, ако знаеше за нещо подобно...

Е, ние от Workout.bg ще ти покажем нещо такова - Пилатес. В настоящото четиво ще те позанимаем именно с тази интересна серия от упражнения, която е в състояние да промени живота ти - безспорно.

Готов ли си? Стига напразни въведения!

Да действаме!

 

Какво представлява системата Пилатес

Пилатесът е система от тренировки (по-скоро редица от упражнения), която е мислена и разработена в края на 19-ти и началото на 20-ти в. Кръстена е на фамилията на измислилия я Джоузеф Пилатес.

Измислена е с цел да се постигне бързо и устойчиво добро физическо здраве, а методът е представен пред света като изкуство на контролирани движения, които да изглеждат по-скоро като тренировка, а не да се възприемат като вид терапия.

Доказан факт е, че ако бива практикуван достатъчно редовно и последователно се встъпва в дебрите на изкуството, пилатесът със сигурност ще има куп ползи за тялото ти.

Някои от тях са:

  • ще подобри гъвкавостта;
  • ще изгради мускулите с достатъчна сила;
  • ще развие контрол;
  • ще повиши издръжливостта;
  • ще направи тялото ти комплексно по-укрепено;
  • ще направи дишането ти по-лесно и дълбоко;
  • ще повиши чувството за координация у практикуващия го;
  • ще те направи по-спокоен и уравновесен;
  • ще развие у практикуващия го и умението да пази баланс.

Пилатесът включва в себе си упражнения, които включват движения, предназначени специално към ангажирането на области като ръцете, седалището, подбедриците - все големи и важни мускулни групи, които е добре да бъдат в колкото се може по-добро състояние.

Интересното е, че всички горепосочени ползи можеш да постигнеш само за два-три пъти практика седмично с продължителност от 45 мин. - 1 час всяка от тях. Това е напълно стандартна тренировка, с която тялото ти нито ще се натовари прекомерно, нито ще остане незадоволено откъм движение.

 

С какво ще ти помогне Пилатесът

От самото начало при пилатеса се набляга на упражнения за контрол над коремните мускули не посредством постоянни коремни преси и тежки упражнения с външно тегло, а по-скоро с правилна техника на дишане.

За постигането на оптимални резултати, специалистите по съответното изкуство съветват да се посещават минимум две тренировъчни сесии седмично.

Заради това, ако си начинаещ и търсиш онова, което ще промени живота ти, но не желаеш претоварване или пък нямаш възможност да посещаваш постоянно някакви занятия, то два пъти пилатес седмично ще са ти напълно достатъчно - даже експертите го казват.

Разбира се, ако желаеш по-бързо да навлезеш в материята, може да се "впускаш" по-бързо в нея посещавайки повече от два пъти (напр. до 4 пъти) седмично подобни занятия.

Това, което е интересно е, че пилатесът е предназначен и за отслабване. Да, звучи невероятно, че това изкуство може и това, нали?

За това умение на пилатеса ще ти разкрием повече подробности само след малко, защото това се води нещо като отделно направление в този вид упражнения под програма.

 

Видове Пилатес

Те не са стотици или хиляди вида програми, но все пак е интересно да разгледаме в съвсем леки детайли поне един от тях, защото той предлага немалко ползи за тялото, които със сигурност биха привлякли погледа и вниманието ти. Нека започнем!

  • Динамичен пилатес - при динамичния пилатес интересното е, че се набляга на повече упражнения и по-скоро оборотите в тях (спрямо името е логично, че и скоростта и трудността са малко по-високи). Пилатесът от този вид се практикува и с полезното съдействие на различни уреди.

Такива могат да са гирички, тренировъчни ластици, футбол, топка и всичко друго, което ти е добре познато от фитнеса като уред, който може да има полезно свойство докато практикуваш иначе класическите пилатес упражнения.

Количеството тренировки, които се препоръчват, за да има въобще някакъв ефект върху тялото ти от практикуването на подобна разновидност на изкуството, са около две-три (по подобие на класическото направление).

Толкова за по-специалното при динамичния пилатес. Може би забравихме да споменем, че този тип е предназначен главно към отслабване, а не толкова за раздвижване. Заради това според някои специалисти в областта е добре да си поне средно напреднал във физическата си култура, за да започнеш нещо подобно.

Нужното тонизиране на мускулите преди стартиране на посещения в група за динамичен пилатес можеш да постигнеш с помощта на класическия тип, така че варианти има и за онези от аудиторията, които не се чувстват напълно готови.

Всичко е до желание! Ние сме насреща - действай!