Има ли връзка на подчиненост между добрия имунитет и добрата тренировка? Повлиява ли редовният спорт на защитните сили на организма срещу болести? Може ли по натурален път да подсилим имунитета си и това ще донесе ли нещо повече на физическата ни производителност?

Може би сте се питали защо в Workout.bg предлагаме толкова много натурални хранителни добавки за подобряване на имунитета и подкрепа на естествения защитен механизъм на организма?

Зад този ни избор има много стабилни причини и в тази публикация решихме да ги споделим под формата на отговори на поставените въпроси.

Има ли връзка между добър имунитет и добра тренировка

Най-естественият отговор е напълно положителен и връзката всъщност е доста силна. Най-малкото, когато човек е с намален имунитет, е доста по-податлив на разболяване, а това може да повлияе отрицателно на честотата и интензитета на тренировките. Когато се разболеем пък е трудно да продължим мотивирано тренировките си.

Добрият имунитет допринася за използване силите на тялото за посрещане на фитнес целите ни. Той дава спокойствието на организма да се концентрира върху физическия прогрес в залата, благодарение на достатъчната енергия и жизненост, които не се използват за преборване с инвазия от болестотворни агенти.

Но връзката съвсем не се заключава само в това.

Как повлияват редовните тренировки на имунитета

Мъж, трениращ с въжеДоказано е, че редовните физически упражнения имат особено положително въздействие върху работата на имунната система. Процесите в тялото, протичащи по време на добра физическа активност способстват за насърчаването на производството на имунни клетки и работят за цялостното подобрение на имунната функция.

Тренировките не само стимулират движението на имунните клетки в организма през време на физическата активност, но също така насърчават по-трайното им присъствие за до 3 часа след приключване на тренировъчната сесия. Това дава на имунните клетки допълнително време за идентифициране на потенциалните болестотворни натрапници в организма и да го защитят от тях.

Проучванията показват, че се наблюдава намаляване нивото на възпалителните биомаркери при възрастни, които тренират редовно. Ежедневните тренировки и подобряването на физическата форма водят до разнообразяване на чревната микробиота и освен това могат да доведат до забавяне темповете на „остаряването“ на имунитета.

На практика можем да кажем, че добрата физическа активност е своеобразен естествен стимулатор на доброто здраве и подхранва имунитета.

Липсата на физическа активност, лошият сън, нездравословното, небалансирано и нередовно хранене могат да доведат до повишаване уязвимостта на организма към инфекции.

Възможно ли е имунитетът да спадне заради интензивна тренировка

Контрастно на разгледаното дотук, има случаи, в които интензивните тренировки могат да доведат до смущения в добрата имунна защита на организма.

Научно доказано е, че рискът от разболяване се увеличава, когато спортистът е в по-интензивен тренировъчен период. Наблюдава се чувствително повишаване, когато атлетът е в състезателна фаза и организмът му преминава през постоянно повтарящи се цикли на необичайно тежко натоварване.

Подобна интензивна активност, излизаща рязко извън рамките на обичайното води до стресиране на имунната система. Тук не става въпрос за единична интензивна тренировка, а за излизане отвъд нормата.

В този период се наблюдава засилване на физиологичния, психологическия и метаболитния стрес, което може да доведе не само до имунни смущения, но и до повишаване на риска от появата на възпаления, оксидативен стрес и мускулни увреждания. Изследвания показват, че това може да причини намаляване на метаболитния капацитет на имунните клетки и от там да доведе до преходна имунна дисфункция, или иначе казано – повишаване на риска от разболяване.

Установено е, че по време на международни състезания от 2 до 18% от елитните спортисти се разболяват, като процентът е по-висок при жените и при спортовете със силно застъпен основен състезателен елемент по отношение на издръжливостта.

Няколко са факторите, които стоят в основата на тези резултати. Интензитет на тренировките, лишения за посрещане на изискванията за влизане в определена състезателна категория, стреса около адаптацията в друга среда, различна от обичайната и прочие.

Натурални имуностимулатори за подкрепа в интензивните периоди

Билкови добавки с ехинацеяЗа да защитите организма си от разболяване в периоди на интензивни тренировки, съвсем спокойно може да използвате натурални имуностимулатори, доказали се през годините с природната си мощ срещу болестотворните натрапници. Ето и нашият списък с 3 любими естествени помощници на имунитета.

Пурпурна Ехинацея

Потенциала на ехинацеята по отношение на имунитета е научно подкрепен. Много са изследванията, които доказват, че източния народен лек има способността да редуцира продължителността и интензитета на респираторните инфекции.

Полезна е при настинки и грип, помага за намаляване на възпаленията и показва антиоксидантни свойства.

Витамин C

Няма човек, на когото лекар да не му е предписвал витамина при опасност от разболяване или в начален стадий на симптоми на настинка или грип.

Освен че жизненоважният витамин се грижи за имунитета, той има и ключово значение за поддържането на нормална зряла колагенова мрежа и има принос в синтеза на колаген.

Цинк

Микроелементът помага на имунната система да пребори опасните бактерии и вируси. Той има есенциално значение за функционирането на имунните клетки, включително на белите кръвни телца, които са основни защитници срещу инфекции.

Цинкът помага на тези клетки да се развият, да комуникират и да отговарят мощно на патогените.