Случвало ли ви се е да получите световъртеж в легнало или седнало положение или често д ви прилошава при пътуване с кола, кораб или самолет? Ако ви се случва често и без видима причина, вероятно имате проблеми с вестибуларния си апарат.

Всъщност за проблеми с него говорят и много други симптоми – неразположения и болки е задната част на врата, шум в ушите, трудност да балансират и да пазите равновесие (особено по време на йога тренировка) и приглушено чуване.

Но ако изпитвате тези симптоми, пречещи ви при тренировка, пътува и нормални ежедневни ситуации, не се притеснявайте, защото има начини, с които да тренирате успешно вестибуларния си апарат. Практикуването на различни упражнения за вестибуларния апарат, ще подобри дисбаланса, който изпитвате и ще се чувствате значително по-пълноценни и в по-добро здраве.

В тази статия сте ви подготвили информация за функциите и значението на вестибуларния апарат и ефективни упражнения, с които да го тренирате.

Какви са функциите на вестибуларния апарат и какво е значението му при движение и тренировки

Вестибуларният апарат е част от вътрешното ухо, той има ключова роля в поддържането на равновесието и координацията на движението при повечето бозайници.

Благодарение на тази сензорна система, хората могат да се движат нормално, да разбират в какво положение се намира главата им и останалите части от тялото в пространството, и в какво положение е главата спрямо тялото. Вестибуларният апарат дава и информация за ускоренията на главата при движение.

Тази негова функция е изключително важна за поддържането на стабилността на тялото и предотвратяването на падания. Това е нужно, за да сте ефективни както при нормално движение, така и при различни тренировки. Много от тренировките изискват баланс, стоеж на дин крак и концентрация.

Всички тези изисквания не могат да се изпълнят от човек с нарушена функция на вестибуларния апарат, тъй като балансирането би било значително по-трудно.

Ориентацията, която осигурява в пространството също е важна част от функциите му. Чрез позволяването на организмът да разпознава положението си в пространството, се осъществява правилна навигация и ориентация в околната среда. Вестибуларният апарат има роля и в регулирането на движението на очите, осигурявайки стабилност и фокус на образите при движение.

При нарушени функции на вестибуларният апарат, това може да доведе до дисбаланс в много ситуации. Но за да засилите и подобрите функциите му има различни упражнения за целта. Те включват активности, активиращи вестибуларната система и подобряващи координацията, баланса, общата физическа подготовка и пазещи от наранявания по време на тренировка и други дейности.

Кои са най-подходящите упражнения за вестибуларния апарат

Има различни упражнения, с които да подобрите функциите на вестибуларния си апарат и да се почувствате сравнително по добре по време на ежедневни или фитнес дейности и по време на пътуване. Упражненията са лесни и прости за изпълнение и единствено, което се изисква от вас е да отделите време за направата им.

Упражнение в легнала позиция

За да изпълните това упражнения трябва да легнете по корем и бавно да повдигнете главата си назад. След това се обърнете по гръб и наклонете главата си напред, опитвайки се да се докоснете брадичката до гърдите си. Повторете 4-5 пъти.

Упражнение, в което ходите

Това упражнение можете да извършвате всеки път, когато ви е удобно по време на разходка. Ходете с темпото, с което обикновено се движите и гледайте право напред. Направете три крачки напред и завъртете главата настрани, като се фокусирате в някой обект. След още три крачки върнете главата си в първоначалната ѝ позиция, гледайки отново напред, фокусирани в друг обект. Повторете упражненото, гледайки на другата страна.

Поза „Планина“

Тази поза се практикува в йогата и действа много благоприятно за подобряване на стойката на тялото и баланса, а също така успешно разтяга бедрата, коленете и глезените и стяга коремните и седалищните мускули.

За да го изпълните, трябва да застанете изправени на йога постелка (йога постелки може да намерите на сайта Workout.bg). Палците на краката ви трябва да е докосват, а петите да са леко раздалечени. Тежестта на цялото ви тяло трябва да е разпределена равномерно върху ходилата, а бедрата, коленете и сводовете на ходилата трябва да са стабилни и стегнати.

Обърнете горната част на бедрата си леко навътре и не избутвайте ребрата си напред. Повдигнете горната част на гръдната кост нагоре към тавана. Изпънете ключиците си, с ръце стоящи отстрани на тялото ви. Главата ви трябва да е над центъра на таза, а долната част на брадичката – успоредно на пода. Отпуснете очите, гърлото и езика си.

Изпънете опашната си кост към пода и повдигнете пубиса към пъпа ви. Завъртете дланите си, така че да сочат напред и да са леко раздалечени от тялото. Останете в позата около 30 секунди и дишайте бавно и равномерно.

Ако имате сериозни проблеми с вестибуларния апарат е хубаво да раздалечите вътрешните части на ходилата си на разстояние от 10 см едно от друго у да не задържате позата повече от 10 секунди. Ако усетите световъртеж, спрете и си починете.

Упражнения за движение за очите от седеж

Лесно упражнение за вестибуларния апарат е да седнете на стол и гледате напред. След което да започнете да местите очите си, поглеждайки възможно най-много в ляво, в дясно, нагоре и надолу. Повторете 5-6 пъти.

За другото упражнение, което можете да правите с очите си докато седите на стол ще ви е нужен лист хартия. Напишете буква или цифра на бял лист хартия и го хванете с едната си ръка. Изпънете ръката на нивото на раменете и без да отделяте поглед от букват или цифрата, започнете да движите главата си леко наляво, върнете си в изходна позиция и я завъртете надясно и направете няколко повторения.

Поза „Дърво“

Това също е поза в йогата, помагаща за подобряване на координацията, баланса, стойката на тялото и тонуса в мускулите и сухожилията.

Изпълнява се като застанете на постелка изправени с леко разкрачени крака. След това сложете ръце пред гърдите си и стиснете дланите си една в друга. Постепенно започнете да вдигате единия си крак, плъзгайки го нагоре по другия. Останете там, където се чувствате стабилни за колкото секунди можете, като избягвайте да го оставяте върху коляното. След това повторете с другия крак.

Ако ви е прекалено трудно да балансирате, може да се подпрете на стена, а когато станете по-стабилни можете да вдигнете ръцете си нагоре.

Правенето на упражненията редовно гарантирано ще подобри функциите на вестибуларния ви апарат, ще имате видимо по-добър баланс и ще се чувствате значително по-малко неразположения.