Мускулатурата е нещо, което крие толкова много тайни, че едва ли само в рамките на една статия в блога на Workout.bg можем да засегнем всички необходими точки, които трябва да разгледаме при мускулатурата ти.

Ще се стремим да дадем максимално много информация, която да ти е полезна и да ти даде идея как да засилиш развитието ѝ.

Мускулът е основната единица на мускулната ни система в тялото. Тя е част от опорно-двигателната система, ако трябва да погледнем от максимално високо ниво на веригата, в която са навързани те.

Опорно-двигателната система е характерна само за висшите животни, където тя се образува от "среден зародишен лист", който се наблюдава на ниво ембрион още в тялото на майката.

Мускулът, както сигурно си чувал и в часовете по биология, има свойството да се съкращава и разпуска, в което е и неговата основна сила.

Така се дава възможност на живите организми да се движат, да ловуват (да се хранят и така да поддържат жизнените си показатели), да се защитават при външни нападения и въобще да съществуват, ако приемем, че движението е живот.

Движенията, обаче не се извършват само и единствено от мускулатурата ти, а стават възможни и координирани такива заради колаборация между мускулна и нервна системи. Движението е основен разграничител между животни (в това число и хора) и растения.

 

Малко наука

Най-вероятно си чувал, че мускулите в тялото ти са изградени от мускулни влакна, които са податливи на частични, но и на пълни разкъсвания. Именно те носят свойството на мускулите да могат да се съкращават.

Това са клетки с доста просто устройство като е доказано, че съдържат само клетъчно ядро и цитоплазма. Може би си чувал във фитнеса и за аденозинтрифосфат (АТФ) - е, това химично съединение носи енергията, нужна за осъществяването на тези съкращения.

Мускулите ти имат нужда от храна (захранване). Тази захранка се осъществява главно чрез окисление на мазнини и въглехидрати (ето защо постоянно ти повтаряме, че нито мазнините, нито въглехидратите не са за изключване от хранителния ти режим).

Понякога това захранване се случва и без нужда от окисление (анаеробно). Резултатът от този тип реакции и химични процеси, се получават молекулите АТФ, които вече служат като своеобразно гориво за мускула ти.

Изводът? Храни се балансирано, за да има гориво за мускулите ти и не слушай онези гуру-нутриционисти, че мазнините са опасни за килограмите.

 

Видове мускули в човешкото тяло

Има няколко вида мускули в тялото ти:

  • Скелетни;
  • Сърдечни;
  • Гладки.

Всички те са съставени от мускулни влакна (т.е. съкращения присъстват и в трите вида). Ето защо е важно да имаме АТФ в тялото, за да захранваме и трите типа (да, с еднакво ниво на приоритетност са, защото всеки вид има своята специфична функция.

Съкращаването на сърдечни и гладки мускули са жизненоважни, защото отговорят за чистото и просто оцеляване на организма. Главно тези съкращения са неволеви (ти не ги контролираш и регулираш съзнателно - не избираш кога да работи сърцето ти и кога не). Мускулите в червата работят на същия принцип.

Волевото съкращение (това, което вече регулираш съзнателно), от своя страна, се наблюдава при скелетните мускули (тези по крайниците и всички онези, които са закрепени към костите посредством сухожилия).

Както и по-рано ти споменахме в четивото, мускулните влакна имат свойството да се разкъсват (разбира се, това е микроскопично увреждане) при всяко физическо натоварване. Тялото, обаче е достатъчно добре измислена машина и всяко подобно разкъсване се възстановява напълно и по този начин "заякваме". Защо?

Всяко разкъсване води до болка, а всяко заздравяване след това води до по-голяма здравина, по-голяма сила, по-голям обем и по-високи нива на издръжливост.

Заради това тренировките с тежести имат смисъл - защото разкъсваме контролирано мускула и след това той се превръща в машина със силата на природно програмираното телесно възстановяване.

Мускулите нарастват, а сухожилията се заздравяват - това е основното качество на тази система.

 

Какво означава "кислороден дълг"

Както вече ти споменахме по-рано в текста, мускулите имат нужда от окисляване (имат нужда от кислород). Те работят най-добре при т.нар. аеробни условия (когато в средата, в която се намираме, има достатъчно кислород).

Това не означава, обаче, че мускулатурата не може да работи за някакъв определен период от време и извън богата на кислород среда. Това е възможно заради свойството на мускула да е като своеобразна гъба, когато отново бъде поставен в благоприятна кислородна среда, защото той много бързо поема O2.

Благодарение на кислорода можем да обменяме веществата, които са образувани и натрупани при анаеробни условия (в условия на липса на кислород - едни такива условия са тренировъчните такива). Тази способност за изчакване прави мускулите един от двигателите, движещи локомотива (нашето тяло).

Т.е., изводът е, че мускулите могат да понесат определена кислородна недостатъчност, но това автоматично се превръща в дълг (ние дължим на мускула едно пълно зареждане с кислород).

Защо дължим - защото, ако не възстановим кислородния баланс в мускулите (да се възстановим от тренировка), те няма да могат да извършват отново сериозно натоварване, което да ни донесе ползи след това. Целият този процес се нарича "кислороден дълг".