Пътят към здравословното отслабване никак не е лесен, но той може да бъде подкрепен от правилните хранителни вещества, които да ви осигурят видими резултати. Разбира се, че говорим за протеините за отслабване, които са задължителна част от менюто на всеки, който иска се отърве от излишните килограми и подкожни мазнини.

От години се провеждат научни изследвания, които показват ключовата роля на протеините в постигането на здравословна форма. Това се дължи на структурата на протеините, които са един от най-известните макронутринети, които участват в изграждането и растежа на мускулната тъкан. Тяхната структурна-изграждаща роля е много важна за всяка клетка в човешкото тяло.

Поради тази причина всеки, който се е отдал на активен на живот с цел подобрение на физическата си форма трябва да включи в менюто си храни богати на протеин.

Но дали това е достатъчно? Отговорът е не. Ако сте си поставили за цел да свалите определени килограми и да постигнете растеж на мускулната маса, то трябва да приемате допълнително протеин чрез суплементи.

В следващите редове на тази статия ще разгледаме значението на протеините за отслабване и как техния прием ще ви помогне да се сбогувате с нежеланите килограми.

Каква е ролята на протеина за отслабването

Приемът на белтъчини има изключително важна роля за функционирането на организма и поддържането на добро здравословно състояние. Чрез тях ние успяваме да си набавим аминокиселини, които са полезни съединения. Те участват в някои от най-важните процеси в нашето тяло и поддържат функциите на основните органи.

До тук добре. Стана ясно, че протеините имат съществено значение за нашето здраве, но каква е връзката със свалянето на излишни килограми?

Като за начало трябва да отбележим, че протеините на прах за отслабване имат много ниска енергийна стойност, но в същото време осигуряват усещане за ситост. Поради тази причина консумацията на протеин на прах не предполага приемът на повече калории.

Представяме ви още няколко начина, по които протеина помага за отслабването:

  • Поддържа мускулна маса

Когато спазваме диети за отслабване, в които няма прием на достатъчно протеин, тялото започва да губи не само мазнини, но и част от натрупаната мускулна маса. Включването на протеин на прах за отслабване към вашето меню помага за запазване и доразвитие на мускулната маса като в същото време участва в процеса по изгаряне на калории.

  • Увеличаване на термогенезата

Навярно сте чували, че протеините изискват повече енергия за да бъдат разградени от тялото в сравнение със захарите и мазнините. Този процес, известен като термогенеза, увеличава метаболизма и изгаря калории дори, когато не сте физически активни.

  • Намалява апетита

Приемът на протеин засища апетита и осигурява чувство за ситост за по-дълго време. Точно поради тази причина е препоръчително да приемате протеин на прах разтворен във вода или друга ваша любима напитка между основните хранения за деня.

  • Стабилизира нивата на глюкоза в кръвта

Стабилизирането на нивата на глюкоза в кръвта е от основно значение за намаляване на натрупване на излишни килограми. Ежедневната консумация на суроватъчен протеин осигурява този баланс и намалява тежестта върху инсулиновата реакция на организма.

  • Високия прием на протеин допринася за отслабването дори ако не сте намалили калориите в диетата ви

Едно от най-ценните качества на протеина е, че приемът му едновременно редуцира приетите калории и работи в посока повишаване на изгорените калории. Това води до намаляване на натрупаните мазнини в областта на корема или около жизненоважни органи, което допринася за поддържане на добро здравословно състояние.

Колко протеин за отслабване за жени е препоръчително да се приема

Дамите много по-често се впускат в следването на хранителни режими с цел сваляне на няколко излишни килограми. Именно, заради това се обръщаме към тях и ще разгледаме как се пие протеин за отслабване и какво е оптималното количество, което жените могат да приемат.

Важно е да отбележим, че препоръчителното количество протеин на ден може да варира в зависимост от индивидуалните фактори като възраст, пол, ниво на активност, цели за физическа активност и отслабване, както и здравословни проблеми.

За да се определи колко грама протеин трябва да приема една жена на ден, то първо трябва да се определи какво е нейното тегло. Дами, бъдете честни пред себе си на въпроса колко тежите.

За повечето жени, които са в добро здравословно състояние е препоръчително да приемат около 46 грама протеин. Може да извършите индивидуални изчисления според вашето тегло, като в много източници се посочва, че е препоръчително да се приемат до 1.2 грама протеин според теглото на жената.

Като друг критерий за определяне на оптималното количество протеин можем да вземем и начина на живот. Ако водите активен начин на живот и всеки ден имате физическа дейност, то на тялото ще са нужни по-големи количества протеини.

Няма нужда да ви напомняме, че няма как да отслабнете само с приема на протеин. Основно за загубата на излишни мазнини и килограми винаги си остава интензивното физическо натоварване в комбинация с балансирано хранене. Подкрепата на процеса с приема на протеин на прах за отслабване е добра идея, чийто резултати никога не закъсняват.