Увод, пълен с НОВИ знания

Доста по-често можем да чуем, че някой, някъде си е казал, че медът е сто пъти по-полезен от масовата, бяла, кристална захар, продавана във всеки квартален магазин. Нормално е и ти да се доверяваш лесно на подобен вид твърдения, тъй като най-вероятно и ти си израснал в среда, която те е възпитала така.

След прочитането на този текст, публикуван от нашите експерти по хранене, в блога на Workout.bg може и да започнеш да мислиш обратното. Дай шанс на четивото, което е подготвено специално за тип хора като твоя.

Тъй като най-вероятно заглавието вкарва лека неяснота в главата ти, ще се опитаме да започнем от възможно най-фундаменталните неща, свързани със захарта, сладкото, енергията, която дават този тип концентрирани въглехидрати и т.н. Ще се опитаме да я сравним максимално подробно с меда (който е даван като пример за най-здравословната алтернатива на бялата захар).

Ще се опитаме да ти покажем кой продукт къде, от какво и как се извлича, за да може накрая да извадиш точните изводи, съобразени не просто с някакви твърдения на близки, родители и познати, а неща, базиращи се на научни доказателства. Т.е., в извода ще се опитаме да отговорим на въпроса: По-полезен ли е медът, или двете храни са на практика еднакви по състав?

Бележка: В рамките на редовете в този текст ще разглеждаме меда ЕДИНСТВЕНО като храна, а не като хранителен продукт, използван от някои хора като лекарство.


Защо бялата, "изкуствена" захар е напразно демонизирана

Смятаната от много хора бяла, рафинирана захар за изкуствена всъщност може и да те изненада колко неизкуствена е всъщност. Първо, нека се опитаме да дадем ясна дефиниция за това какво е едно нещо да е изкуствено?

Ето я и нашата дефиниция за изкуствено: Един продукт е изкуствен, когато повече от 50-60% от неговите съставки са извлечени лабораторно (изкуствено създадени от човека) и не могат да бъдат намерени свободно в природата.

Ако следваме този контекст, то бялата захар не е никак изкуствена, та дори напротив - тя е един доста естествен (ако може така да се нарече) продукт. Защо?

Всъщност, начинът на извличане на бялата захар е добре познат на човечеството още от дълги години. Това е продукт, съставен почти изцяло от захароза, която се среща в природата в напълно свободно в естествен вид.

Ето ти пример, ако в момента сериозно започваш да се съмняваш, че сме голословни. Един от силните аргументи в настоящото четиво ще бъде свързан с това, че захарозата се среща и в меда. Това прави ли меда изкуствена храна? Обърка ли се?

Друг пример, за да затвърдим позицията си. В нектарините, които също се славят със сериозна полезност, се съдържат високи нива на захароза. В плодовете, обаче се съдържат и немалко количество полезни и ценни витамини и минерали, важни за твоя организмов баланс.

Следващият въпрос, който логично идва наред, е дали и нектарините са изкуствени, както считаш за бялата, рафинирана захар? Е, започваш да се съмняваш в онова, с което те възпитаваха от малък, нали?

А и нека не забравяме, че бялата захар се извлича от тръстиката или цвеклото, които всъщност могат да се срещнат в природата (растенията се засаждат и растат до момента, в който от тях може да се извлича необходимият продукт).

Извличането всъщност се получава чрез намачкване/нарязване на растението и се накисват във вода, за да се разтвори захарта.

В последствие изходният продукт е захарният сок. В сока има доста примеси, за да се отървем от които се налага съответната филтрация.

За да извлечем нужното и да постигнем търговския вид ние продължаваме с филтрацията и един вид се опитваме да "обезводним" сока, т.е. да го сгъстим.

След филтрацията получаваме захарен сироп, който все още няма общо с бялата кристална захар, която виждаме по рафтовете в търговските обекти. Следва процес по кристализация, който води до една лепкава и изключително гъста течност, която в себе си съдържа и разтворени молекули от същата онази захароза, за която ти загатнахме преди малко, по-горе в текста.

Тази гъста и лепкава течност преминава през процес на центрофугиране и при центрофугата можем да отделим двете неща - кристалите от течността. Следват процеси по изсушаване и пакетиране, за да закупиш ти своето пакетче "опасна" бяла захар магазина.

 

Къде са разликите в ефекта върху здравето

След като разгледахме начина на извличане на бялата захар, време е да обърнем поглед към това как организмът се справя с нея и има ли разлика между това да изядем две бучки бяла рафинирана захар и сто грама мед.

Отговорът в най-точния си вид би бил: и има, и няма. Защо?

Сто грама мед не съдържат нещо по-различно от сто грама захар. И двете съдържат над 80% въглехидрати, идващи от директния им източник - захарозата.

Разликата е в количеството вода - в меда, логично, тя е повече. Разбира се, някои витамини и минерали са в повече при меда, но количеството им, както и при захарта, отново е пренебрежимо, за да се обръща внимание на това.

По-скоро тук победител би бил някой сладък плод, в който можем да използваме калориите, за да си набавим повече вещества, а не просто да изядем бучка/лъжица въглехидрати (съответно захар или мед).

Ето защо не е нужно да се притесняваме от бялата захар - тя няма да ни убие, просто не прекалявайте с нея и се стремете да си я набавяте от възможно най-непреработени източници.