Тъй като естеството на стоките, предлагани в нашия онлайн магазин ни принуждава да се срещаме с активни спортисти и фитнес атлети, това ни помага да имаме поглед над цялостната ситуация със знанията на хората по отделните теми.

Днешната публикация, която е част от фитнес блога на онлайн магазин за хранителни добавки Workout.bg, ще хвърли поглед на темата, свързана с контузиите и как да се справяме с тях.

Тя е доста сериозно застъпена почти навсякъде по форуми и сайтове за хранителни добавки. Всеки счита, че разбира от тези две понятия – да, правилно прочете, че са две различни понятия.

Задачата ни днес да ти разясним малко повече относно разликата между контузия и травма. Това е важно от гледна точка на това, че е добре да запазиш здравето си колкото се може по-дълго.

Не тренирай на всяка цена, за да постигнеш резултати по-бързо, защото те със сигурност няма да са устойчиви на времето, а дори напротив – ще ти повлияят доста негативно в бъдеще като на всичкото отгоре ще направят тялото ти доста по-уязвимо на външни влияния като болестотворните бактерии.

Заповядай в един от най-развитите онлайн магазини, които ще ти дадат не само продукти, но и знанията, които са ти необходими, за да се чувстваш максимално добре докато пазаруваш, докато тренираш, но и след това. Ние сме до теб, за да ти покажем правилния път, по който да поемеш, когато е трудно, когато ти се струва невъзможно.

В настоящото четиво ще ти покажем това, което трябва да получиш като информация, като ти я предоставяме по начин, който да те накара да се почувстваш максимално сигурен в знанията си по отношение на физическата болка, която изпитваш.

Контузия или Хронична травма

Контузията е нещото, което способно да ни изкара от тренировъчните ни занятия за доста дълго време. Ако е достатъчно сериозна и ни причинява нетърпима болка, тя дори може да сложи край и на амбициите ни за постигане на перфектното тяло и цялостна добра физическа форма.

Повечето експерти съветват да тренираме мускулни групи, които са противоположни на източника на болката. Т.е., ако те боли лакът, то краката си остават свободни за натоварване.

Изводът от тази препоръка е само един – нямаш никакво оправдание да не посещаваш залата, ако те боли само една част, която лесно може да се игнорира като участник в тренировката. Не се притеснявай, ако изпитваш умерена болка в дадена става щом можеш да я заобиколиш и да тренираш въпреки това (да не я включваш в основното движение).

От друга страна, когато имаш предварително подготвена тренировъчна програма, то ти си доста по-склонен да пренебрегнеш даден болезнен сигнал на тялото.

Какво имаме предвид с това изречение?

Идеята е в това, че хората, които тренират по предварително изготвени програми, доста често си позволяват да пренебрегнат болезнен сигнал, подаден от тялото им. Резултатът обикновено е катастрофален, защото в залата тялото се загрява, мускулите се напрягат и това притъпява болката (особено, ако не е ставна).

След като тренировката приключи, приберат се у дома и почиват след тренировъчното хранене, тялото постепенно изстива и болката отново се завръща с пълна сила.

Вече разбра как да тренираш с контузия, сега е ред да опознаеш и самите контузии, за да съобразяваш посещенията си във фитнеса своевременно.

Ако по време на последното си посещение във фитнеса получиш остра травма, то ти си надценил тялото си, а да не говорим за това, че най-вероятно не си и положил достатъчно старание да загрееш ставите и мускулатурата си преди да започнеш да оперираш с тежести.

Масови видове травми и контузии с по-остра болка

  • Натъртвания;
  • Разтежения;
  • Скъсване или разкъсване;
  • Навяхване на става;
  • Изкълчване;
  • Сътресения;
  • Счупване.

Някои от тези контузии се считат за лесно лечими, но има и такива (например сътресението), които при пренебрегване могат доста сериозно да повлияят и на по-нататъшното качество на живот.

Добра идея е задължително да отидеш на преглед при компетентно в областта медицинско лице, което да ти обърне сериозно внимание.

Как да се отървеш от хронична травма

Трябва да имаш едно наум, че ако получиш хронична травма с времето (тя не идва изведнъж), то нейното лечение става доста трудно, а понякога човек носи възпалението до края на живота си и просто се бори с притъпяването на болката в моментите, в които трябва да е физически активен.

Нивото на болката при хронична травма зависи пряко от възрастта на човека, който я е получил.

Разбира се, тук всичко е правопропорционално с годините и ако имаш по-стари мускулни влакна или сухожилия, съвсем нормално е възстановяването (ако може да се нарече така) да отнеме повече време.

Естествено, завръщането към спорта при възрастните става също толкова трудно, колкото и възстановяването.

Понякога предвид възрастта на състезателя или трениращия лекарите съветват горещо той просто да приключи с практикуването на съответния спорт, особено със състезателен характер.

В случай, че имате нужда от добавки за възстановяване или третиране на травми и контузии, които да ускорят вашите резултати по-бързо от обичайното, то можете да разгледате продуктите в Workout.bg и да изберете подходящ за вас суплемент според случая.