Откак фитнесът съществува и е една от основните части от живота на хората, всеки знае, че е добре тежестите да се увеличават с времето. Това не е тайна и всеки се стреми да го прави колкото се може по-бързо.

Добра идея ли е, обаче да покачваш тежестите възможно най-бързо? Добре ли е изобщо да ги покачваш? Колко бързо тялото се адаптира към един вид и количество натоварване?

На тези и още няколко въпроса ще отговорим днес в четивото, което започна да четеш. Ние от Workout.bg знаем няколко неща по темата и сме нетърпеливи да ги споделим с теб, знаейки идеално, че имаш нужда от тази информация, за да преминеш на следващото ниво.

Не се притеснявай, ако не разбираш нищо по темата и тя ти се струва тотално чужда - всеки фитнес ентусиаст преминава през този стадий на тотална неинформираност и накрая обикновено се получава така, че той започва да показва на хората около себе си какво точно трябва да правят и как е необходимо да се натоварват.

Фитнесът е интересен спорт и макар и индивидуален, в него има много универсална информация, която е добре да се познава от всеки, дръзнал да влезе в залата и да поеме по пътя на физическата подготовка.

Ако и ти се чувстваш достатъчно зрял и готов да се промениш, то тук е мястото и сега е времето да научиш нещо ново за онова, през което ти предстои да преминеш.

Тежестите са един от основните източници на натоварване в залата и тренирането с тях крие наистина много ползи. Според някои специалисти, тежестите, които се използват в залата не са достатъчно добри, защото човек се развива най-бързо, когато оперира със собствено тегло.

Какво означава да тренираш със собствено тегло? Това са всички базови упражнения като коремни преси, лицеви опори, набирания, кофички и всички други упражнения, в чиято амплитуда на изпълнение в нито един момент не се използват външни тежести.

Под външни тежести имаме предвид всеки диск, кабел, на чийто друг край стоят група от плочки или дискове, тежестта на които играят ролята на противотежест, повдигаща и спускаща се плавно от страна на трениращия.

От друга страна, онези, които тренират само и единствено с тежести споделят, че това е единственият вид тренировъчна дейност, в която те имат абсолютен контрол върху определена мускулна група и върху натоварването, с което я тренират. Това означава ли, че трябва да тренираме само с тежести.

Ако ти предстои тепърва да направиш своя избор, или досега си тренирал само със собствено тегло, но от утре започваш да вървиш по пътя на покачването на тежести, то най-вероятно си леко объркан по отношение на това с колко трябва да започнеш да тренираш, как да го правиш постепенно и правилно и най-важното - как да не се контузиш по пътя.

В следващите части на настоящия текст ще научиш тънкостите на изкуството да тренираш с външни тежести.

 

Топят ли се подкожни мазнини с помощта на тежести

Това е може би един от основните приноси на програмата, в която влизат упражнения само и единствено с външни тежести. Има научни доказателства за това, че тялото гори повече подкожни мазнини, ако тренирате с тежести във фитнеса.

Защо, обаче е така и има ли начин и със собствено тегло да постигнеш същия феноменален резултат?

Истината е, че когато тренираш с тежести, ти не гориш почти никакви калории в залата. Да, има го ефектът от движението и полагането на някаква активност, но нека не забравяме, че магията става веднага след края на тренировката.

Ако си се натоварил достатъчно добре, то това, което искаш да се получи с тялото ти, ще усетиш веднага след като се прибереш и хапнеш обилно след залата, пиеш протеиновия си шейк и седнеш да си почиваш на дивана. Т.е., тук можем да направим извода, че тялото гори калории докато си почива.

Да, точно така, прочете напълно правилно. Тялото си почива и за да го прави максимално добре, то гори калории дори докато стоиш на дивана или пък правиш нещо друго, което не включва фитнес, кардио и т.н.

 

Защо е необходимо да покачваш натоварването в залата

Тук може би е най-добре да започнем с кардиото, защото го споменахме точно преди малко. Когато човек наблегне на кардио тренировките, той не може да си позволи да се натовари толкова много - да, изморителни са, да, натоварващи са, но горенето на калории спира почти веднага след като сте спрели да бягате или да се движите с учестен пулс.

След това организмът се възстановява сравнително бързо, кръвното налягане се нормализира и вие отново сте в изходна позиция.

Следва най-важното - покачването на тежестите. Тялото има невероятната функция да се адаптира към всичко, дори и към тежестите в залата.

Заради това е добре тези тежести да бъдат променяни (увеличавани) с времето така, че тялото постоянно да излиза от зоната си на комфорт и да го принуждавате да се мъчи да повдигне тежестите и след това да се възстанови от това вдигане.

Ето защо всеки натурално трениращ фитнес ентусиаст се стреми да покачва прогресивно тежестите, с които тренира в залата.

Започни и ти. От днес. С помощта на Workout.bg!