Какво?!

Ако този текст започваш трудно заради четенето на думата проантоцианидини, спокойно - не си единствен. Ние, от страната на онези, които създават четивото, което сега четеш, трудно пишем тази дума, така че знаем за какво ниво на старание говорим.

Въпреки трудността, обаче специалистите от Workout.bg няма да се откажат да ти помогнат и в този момент, така че ще ти обяснят какво точно представлява тази група от важни антиоксиданти. От къде идва антиоксидантният ефект, как и по колко да приемаме, откъде да ги набавяме? Защо са ни изобщо?

Нека започнем с най-важното - кои са източниците на проантоцианидините в природата и как да ги набавим?

 

Природни източници на проантоцианидини

По своята същност проантоцианидинът е напълно природен продукт от растителен произход. От гледна точка на химията това е производен на флавоноидите продукт.

В наши дни в най-честия случай тази група антиоксиданти се извлича от кората на френски морски бор или от семето на гроздето. Широката употреба на продукта е свързана със създаването на хранителни добавки с диетична насоченост, в която има екстракт от антиоксидантите.

Може да го намерите в естествени храни като:

  • Боровинки;
  • Зелен чай;
  • Какао;
  • Шоколад;
  • Грозде;
  • Фъстъци;
  • Бадеми;
  • Червено вино

Приемате ли тези храни сравнително често в менюто си, то няма от какво да се притеснявате за това дали си набавяте достатъчно от този вълшебен антиоксидант, или не.

Следващият ъгъл, от който ще погледнем този продукт е неговото действие и как то се отразява на нашето тяло, ако приемаме антиоксидантът често по толкова, колкото трябва, за да се наситим и усетим разликата преди и след периода на прием.

 

Как действат тази група вещества

Изразеното антиоксидантно действие на организма се сравнява главно с това на витамините от групи Е (50 пъти повече), С (20 пъти повече). Сега вече по-лесно можете да формирате мнението си относно този продукт и неговото невероятно действие спрямо организма ви.

За разлика от витамините, които често са силни само срещу един вид радикали в тялото, проантоцианидинът има невероятната способност да се бори срещу повече от един вид. По-конкретно, той може да унищожи както мастноразтворими, така и водноразтворими свободни радикали.

Дори супероксидните радикални аниони, липисните пероксидни-, хидроксилните-, пероксинтритните и синглетните кислородни радикали. Един от малкото антиоксиданти, които имат възможността да преминават през кръвномозъчната ви бариера, което е умение, присъщо само за най-добрите в този клас вещества.

За противовъзпалителни действия дори няма нужда да пишем кой знае колко много - те може би са повече от ясни. Това е един супер усвоим флавоноид, който предпазва и заздравява колагена.

Колагенът, от своя страна, е основна съставка на съединителната тъкан в кожата ни, както и в органите, и кръвоносните съдове в тялото. Усещаш ли как бавно, бавно това се превръща в един от най-важните антиоксиданти, заради които може да се каже, че дишаш и в момента имаш възможността да четеш това четиво?

Устойчивостта на капилярите в тялото се решава именно от това, че проантицианидинът има вземане-даване с колагена и еластина. Това дори ускорява циркулацията на периферната кръв и лимфата.

Проантицианидинът дори може да се прикрепи върху мембраната на клетката на вените, капилярите, в съдовите стени, като по този начин осигурява стабилизиращ ефект върху клетъчните мембрани в тялото.

Ако трябва да дадем по-клетъчен поглед на нещата, то този вид вещество е със способност да се свърже и фиксира към мукополизахаридите в съдовата стена. Това води до забавяне разграждането на протегликаните, стабилизиране на количеството колаген и минимизиране на разрушаването на еластино от еластазата.

 

Как да не прекалим с това вещество

Съществуват стотици изследвания по темата с това вещество. Най-често те са в областта на приложението на проантоцианидин при разширени вени, лимфна недостатъчност и хронична венозна недостатъчност.

Доказано е, че антиоксидантът облекчава болката, ако има такава, а отокът в долните крайници е в рамките на нормалното - не създава неприятна визия на крайника, както и не създава дискомфорт при ходене.

Хемороидите също нямат никакъв шанс срещу този антиоксидант, така че можете да спрете да се притеснявате и за този аспект от опасности.

Дори да почувствате дискомфорт, дължащ се на хемороиди поради залежаване/застояване, то лесно можете да го туширате още в зародишно развитие поради силата на антиоксиданта именно в този етап.

Има недотам сигурни факти относно силата на проантицианидина в областта на ретината и хориоидеята. В наши дни този продукт се доказва и в още редица тестове.

Например, сърдечно-съдови заболявания могат да не ви навестяват, ако превантивно или постоперативно приемате от антиоксиданта. Все още науката мълчи дали този антиоксидант може да се приема, за да засилим имунната система, противовъзпалителните процеси, да го приемаме против умора, против алергии, срещу диабет и заболявания от невродегенеративно естество.

Дозировката на продукта е добре да бъде в диапазона 25 до 300 мг, а средната дозировка да бъде около 100 мг на ден. Няма данни за хора, които да са пострадали сериозно от предозиране, да не говорим, че предозиране може би дори не е възможно да бъде постигнато.

Като цяло продуктът е напълно безопасен, без странични ефекти. Най-сериозните регистрации са за еднодневни стомашно-чревни неразположености, както и евентуално алергични реакции, които отшумяват отново в рамките на часове.