Все повече уреди във фитнеса, все повече не знаеш как да ги използваш? Това ли е проблемът ти? Най-вероятно познахме.

Не е случайно твърдението, че колкото повече неща правиш във фитнеса, толкова повече опит на хартия трябва да придобиеш първо. Какво имаме предвид?

Искаме да ти кажем, че е добра идея да не започваш веднага с нахвърлянето на уредите, които често в ситуациите са различни, често нямат нищо общо помежду си, често са силно натоварващи и най-често могат да доведат до травми (понякога прерастващи в хронични именно защото не си чел как да се справиш с тях).

Заради това никога не е излишно малко повече четене, свързано с тренировките, начинът на възстановяване, как да сме грамотни физически, да опознаем тялото си посредством четене и т.н.

Именно такава възможност ти се отдава с блога на Workout.bg! Даваме ти възможност да четеш, да се образоваш и да имаш супер подготовка за момента, в който влезеш във фитнеса за първи/втори път.

Ние ти даваме онези предварителни знания за уредите, видовете тренировки, оборудването ти в сака, какъв сак дори да използваш, обувките, които да носиш, добавките, които да приемаш и куп други неща, които да знаеш, когато ти се случи фитнесът като събитие в твоя живот. Това, което искаме от теб е да имаш желанието да се учиш и да четеш повече.

Дължим ти го като наш читател, дължим ти го като наш фен и ти го дължим най-вече защото голяма част от екипа на нашия онлайн магазин Workout.bg също е бил в твоето положение - не е знаел правилната посока, в която да поеме. Нека продължим по същество!

 

Какво е кростренажор

Това е фитнес уред, който спада към групата на кардио уредите. Това е уред, на който можеш да практикуваш аеробни упражнения и уред, който води до комплексно развитие на мускулатурата (заради това е предпочитан от хората, посещаващи фитнес залите).

Всеки, който редовно използва крос тренажори, знае колко добре може да се почувства човек, когато е прекарал едни 30-40 минути на този уред и правилно е практикувал движението, за което е предвиден.

Кростренажорът може да стегне осезаемо краката ти, ръцете ти (в областта на рамената и предмишницата), както и комплексно да развие сърдечно-съдовата ти система.

Начинът на дишане също се променя към добро - все пак говорим за аеробно упражнение. Сега предстои да ти дадем няколко съвета при ползване на кростренажор, така че предстои да научиш няколко нови неща, от които ще се чувстваш добре.

 

1. Разполагай тялото си по уреда правилно (грамотно трениране)

Преди да започнеш тренировка с уред, който ще те натовари толкова комплексно, колкото кростренажора, ти имаш нуждата да загрееш, иначе шансът за сериозни проблеми, свързани с появата на травми не е никак малък.

Ето защо загрявката е важна, но има и още един елемент, с който не е лошо да се справиш, когато тренираш с кростренажор - разположението на тялото.

Повечето уреди във фитнеса имат ясно предназначение само от пръв поглед. Някои от тях са още по-добри, защото предлагат удобство на тялото по време на тренировка, но и не само - шансовете за контузията поради неправилен стоеж са по-малки. Кростренажорът, колкото и хубав и комплексен уред да е, не е сред тези, предлагащи удобство.

Там трябва просто да знаеш как да застанеш. Ето заради това повечето хора, на които им предстои да се качат на кростренажор, разчитат на помощта на инструктор, който да им покаже как да се случи този процес повече от правилно.

 

2. Поддържай еднакво темпо през цялото време

Знаем, че не си професионален атлет (най-вероятно), така че не разчитаме, че си фитнес гуру. Знаем, че е трудно да спазваш еднакво темпо сякаш това за теб е фасулска работа, но пък е добре и полезно за тялото ти да нямаш огромни разлики в темпото, когато тренираш.

Не казваме, че HIIT-тренировките са вредни - напротив. Имаме предвид да сваляш и вдигаш нивото на бързина постоянно. Може да го вдигаш, но внезапното сваляне по-скоро лъже тялото ти, отколкото да го стегне така, както трябва.

Заради това започни с по-поносима скорост и натоварване, за да можеш да си позволиш това да е твоят минимум, а не да правиш резки смени в последствие в хода на тренировката.

 

3. Почивайте поне ден между тренировките с този уред

Да. Това е важно. Възстановяването от кростренажора е хубаво да бъде поне ден, защото никой не иска да се претовари - ни най-малко пък ти, на който ти е било за пръв път и желаеш да се чувстваш здрав за следващия път във фитнеса.

Ето защо поне ден възстановяване ще даде на тялото ти нужната и заслужена почивка.

 

4. Какво да правите веднага след тренировка

Разтягайте. Кростренажорът е стегнал мускулатурата ви и сега постепенно трябва да я отпуснете, а не да се приберете бегом, да хапнете и да легнете на дивана скапани. Заради това е добре винаги да си оставате малко сили за след тренировката (не тренирайте винаги като спартански воин - до откат).

Тренирането до отказ е добре, ако тренирате една мускулна група (в случай, че желаете да я натоварите сериозно и след това имате няколко дни за възстановяване), но недейте да прекалявате с енергията, вложена в тренировка с уред с подобна комплексност.