Ако тялото има нужда от импулси, за да получи някаква команда, за да направи нещо и да се случат различни процеси в него, то хормоните влизат в ролята на тези импулси.

Те са отговорни за това различните органи, част от системи, да работят като добре смазана машина и резултатът да бъде ние да се чувстваме възможно най-добре.

Хормоните се секретират най-често вътре в организма, което ни прави отчасти независими. За да се секретират така нужните ни хормони, обаче, ние се нуждаем от хранителни вещества, при това възможно най-качествените, за да може хормоните да не закъсняват с важните сигнали.

Пример: Хормонът на растежа отговаря за растежа на организма и тъканите в него - мускулна регенерация, мастни тъкани, регенерация на клетки (заздравяване на рани).

От тук бързо можем да си изкараме извода, че нашите тела ще растат по-бързо, ако количествата на хормоните в тях са по-големи. Имаш право, ако това е едно от първите неща, за които си си помислил.

Дотук добре, но какво следва, ако прекалим с хормоните в тялото?

Какво се случва, ако в тялото ти влизат всякакви видове хормони при всяко едно хранене? Живее ли се дълго така, или пък напротив - тялото ти просто увяхва бързо заради високите обороти на работа?

За да проследим внимателно пътя на хормоните от храната, през яденето та до тяхната крайна спирка - твоето тяло, нужно ще бъде да ти разкажем първо за началото на пътя им. Мястото, на което те биват инжектирани първоначално - животинските тела (в последствие за нас храна от животински произход).

 

Кога едни хормони са вредни при нас

Както и всяко друго нещо в природата, тук също нещата не са толкова лесни, колкото изглеждат на пръв поглед. Условностите, за да попаднат високи нива на хормони в тялото ти при консумация на животински продукти, са няколко. Нека ги разгледаме.

  1. Хормоните трябва да бъдат В месото В момента на консумация

Това е напълно логично. Защо?

Дори и животното, чието месо похапваме лакомо до барбекюто, да е било пълно с хормони, то ако в крайния продукт няма високи нива, тогава всичко е наред и можем да сме спокойни както за храната, така и за здравето си.

  1. Нека бъдем искрени - само високите нива на хормонално съдържание в храната, могат да ни навредят

Достатъчните количества хормони могат да навредят. В противен случай (когато имаме месо с пренебрежимо ниски нива на хормони) ние можем да похапваме колкото ни се яде преспокойно. При един такъв благоприятен за здравето сценарий, няма от какво да се притесняваме.

  1. Ако няма пречки за усвояването на хормоните - тогава имаме проблем

Какво искаме да ти кажем с това? Често, в храната се поставят напълно безвредни за организмите ни "добри" вещества, които пречат хормоните да се усвояват от нас.

Това се прави именно с цел да бъдем предпазени максимално, дори и в месото да има огромни количества хормонално съдържание.

  1. Не трябва да бъдат разградени на прости вещества

Тук отново рискуваме да се объркаш, заради това ще побързаме с обосновката на четвъртото условие. Ако бъдат разградени в процеса на храносмилане, или пък от черния ни дроб, то тогава ще имаме проблем - ще бъдат усвоени.

Някои хормони не могат да бъдат разградени и те остават "сложни вещества" до самия край на пребиваването си в нашето тяло - докато не бъдат изхвърлени посредством работата на отделителната система.

  1. Последно по място, но не и по значение - все пак на теория трябва да ни влияят

Тук е лесно да асимилираш какво се опитваме да ти кажем. Ако при прасетата/кокошките/телетата един хормон работи, но при хората той е просто непознато вещество (както се случва често поради различията в устройството на организмите между животни и хора), то тогава наистина няма от какво да се притесняваш.

 

Как влияят хормоните, когато попаднат в нас - хората

Знаехте ли, че в телешкото, свинското и пилешкото има естроген - основен хормон при жените, а и при хората като цяло (мъжете също го носим, но в доста по-малки от жените количества)? Животните също произвеждат напълно естествено (без човешка намеса) хормона естроген.

Доказано научно е, че в животни, в които не е имало изкуствено влети хормони се съдържат само с около 30% по-малко естроген. Т.е. дали едно месо е т.нар. "друсано с хормони", или не - значението е само в тези 30%, което далеч не означава, че това е пренебрежим процент.

Малко цифри, за да не сме голословни

На дневна база здрав мъж произвежда около 80,000 пъти повече естроген, а една жена преди менопауза над 400,000 (някъде около 513,000 с точност) пъти повече от количествата на хормона, които ще открием в мляко, яйца, месо и други животински продукти.

Това води само към едно - количеството наистина е прекалено малко, за да окаже какъвто и да е видим или осезаем ефект.

Храносмилателната ни система също пречи на хормоните да се усвоят по най-пълния начин от организма, защото тя е меко казано неприветлива за такъв тип вещества. Ето защо е важно тя да работи по най-добрия възможен начин, за да ни предпазва в движение.

За да бъде и вашата храносмилателна система възможно най-добра - доверете се на хранителни добавки от Workout.bg! Така ще знаете, че сте винаги в кондиция на всички нива!