Какво е суперхрана? Каква е връзката между здравословното хранене и суперхраните и задължително ли е да включваме такива в менюто си? Има ли нещо като прекалено много суперхрани в диетата? Това са все важни въпроси, които трябва да си зададем преди да напълним пазарската си кошница с продукти, които сме убедени че са полезни и ще донесат само предимства за здравето ни.

На тези и други ключови питанки по отношение на суперхраните даваме отговор в днешната ни публикация, която е специално посветена на супер храненето в здравословни граници. Приятно четене!

Кои са суперхраните и какво ги прави толкова супер

СуперхранаСамият термин няма официална дефиниция. Той се използва за опиването на храни, които се отличават с богатство от полезни хранителни вещества, които показват и особен потенциал по отношение на здравното благосъстояние на човешкия организъм.

Обичайно като суперхрани се означават хранителни продукти, които са наситени с витамини, антиоксиданти, минерали, фитохимикали и други полезни натурални компоненти.

Повечето суперхрани са с напълно растителен произход, но в групата може да се открият и няколко много добри месни и млечни попадения. Немалък процент от тях могат да се консумират напълно сурови и необработени, а други изискват минимална обработка.

Голяма част от суперхраните са доста екзотични и не виреят естествено на местата, на които се предлагат. Други са по-лесно откриваеми и достъпни и включването им в диетата не е обвързано с особена инвестиция.

Връзката между здравословното хранене и суперхраните

Здравословно храненеСупер храненето носи на тялото много ценни съединения, които при усвояване от организма му дават енергия, повишават доброто настроение и ни карат да се чувстваме и да изглеждаме наистина добре.

Науката казва, че освен всичко това, богатите на такива нутриенти храни могат дори да помогнат за намаляването на риска от появата на някои хронични заболявания.

Суперхраните са естествен източник на страхотни витамини и минерали и са перфектно допълнение на ежедневното меню. Чрез тях можем да си набавяме жизненоважни натурални елементи, от които тялото ни се нуждае, за да функционира правилно.

Високото количество витамини и минерали спомага на тялото да се справя по-лесно с болестите и да остане здраво за по-дълго време. Натуралните антиоксиданти в тях пък се смята, че може да спомогнат за забавяне признаците на стареене и дори да допринесат в превенцията на ракови заболявания.

Как да се храним здравословно със суперхрани

Макар и съставът на суперхраните да е толкова добър, храненето само с такива не е здравословно. Всъщност, само когато консумацията им е част от разнообразен режим на хранене с добър баланс и многообразие спрямо важните хранителни вещества, суперхраните могат да доведат до страхотните ползи, които им се приписват и наистина да направят живота ви по-здравословно ориентиран.

Суперхраните трябва да бъдат допълнение на добре балансирана и разнообразна диета, а не да я заменят. Също така не съществува суперхрана, която да може да осигури на организма всичко, от което се нуждае.

Здравословното хранене включва зеленчуци, плодове, чисти протеини, пълнозърнести продукти, бобови, ядки и редуцира количеството „лоши“ мазнини, натрий и рафинирана захар в диетата.

В комбинация с редовна физическа активност и добри навици, подобен хранителен режим, носещ всичко необходимо на организма и инфузиран със супернутриенти може да направи чудеса за вашето здраве.

Суперхрани, които лесно може да инкорпорирате в менюто си

Червен боб - суперхраниЗнаете ли, че немалка част от бобовите растения всъщност се спрягат за суперхрани? Червеният и черният боб, както и нахутът са страхотни примери за това и тях лесно може да вкарате в ежедневното си меню. Те се комбинират страхотно в салати и протеинови ястия.

Кръстоцветни зеленчуци като брюкселско зеле, карфиол, кейл (къдраво зеле) и любимото на много броколи също са добър вариант, който може да включите в едно здравословно суперменю.

Киноа, чия, овес са зърната, които ще добавят полезност в диетата ви без да се налага особено усилие от ваша страна. Горските плодове също са страхотна опция.

Риба тон и сьомгата пък са рибни суперхрани, които са полезни със своето богатство от омега-3 мастни киселини, грижещи се за правилното функциониране на мозъка и здравето на нервната система.

Спанак, батат (сладък картоф), червено цвекло, авокадо, тиква, киви, диня, авокадо, бадем, шамфъстък, орехи са други суперхрани, които са не само много полезни, но и могат лесно да се харесат дори и на най-малките членове на семейството.

Екзотични суперхрани за интересен привкус в диетата

Екзотични суперхраниБогати на антиоксиданти, фибри и полезни за сърцето мастни киселини са малките екзотични червени плодчета акай бери, които може да добавите в здравословно смути или сутрешна овесена закуска.

Екзотичното синьо-зелено водорасло спирулина, богато на витамини, минерали и най-вече страхотен растителен протеин може да откриете под формата на прахообразна хранителна добавка, която лесно може да бъде инкорпорирана не само в напитки, но и любими печива.

През последните години голяма популярност доби и матчата. Това е вид зелен чай, който обикновено се предлага в прахообразна форма. Много хора обичат да го добавят към кафените си напитки, както и в здравословни десерти. Той е богат на антиоксиданти и се счита за натурален помощник за подобряване на менталната яснота и редуциране на стреса.