Имаш ли някой от следните изброени симптоми преди, по време или след тренировка:

 • Хронична умора;
 • Мускулна треска с повече от нормалната продължителност;
 • Липса на каквато и да е било енергия;
 • Мудност в останалите ти ангажименти от деня;
 • Плато в развитието ти;
 • Липса на сила за завършване на тренировките ти;
 • Безсъние;
 • Постоянна жажда;
 • Често разболяване/понижен имунитет.

Ако усещаш един или пък няколко от посочените, както и други, които са близки до тези състояния, то ти незабавно трябва да си наложиш, че утре няма да посещаваш залата.

Следващият ти ход трябва да е свързан изцяло с това да решиш проблемите около претренирането, да претренирал си и това е напълно нормално.

В редовете до края на този текст ние ще ти покажем няколко начина да се справиш колкото се може по-бързо с подобен вид проблеми, а защо не и напълно да ги избегнеш (да, възможно е).

Истината е, че просто трябва да вложиш повече усилия в това да установиш трайни отношения между мозък и мускули (да тренираш умно).

Много малко хора могат да си позволят да тренират по този начин, защото често те се доверяват на всевъзможни гурута и всичко отива по-скоро на имитиране в залата, отколкото трениране в нея.

Ето защо трябва да си внушиш, че ти не си там, за да копираш тренировката на някого, а имаш достатъчно потенциал да постигнеш всичко сам.

Преди да продължим напред, обаче е редно да определим кои са двата основни вида претрениране. Първото е парасимпатиково (това, което се проявява при тежки кардио тренировки) и е съпроводено с проблеми като:

Ако изпитвате такива симптоми, то вие със сигурност сте пробягали много повече километри, отколкото е било необходимо. Престараването на пътеката в залата или пък по алеите в парка са нищо в сравнение със силовото (симпатиково) претрениране.

Тук имаме доста по-тежки последствия за цялостния организъм и повярвай, че мускулната треска ще е най-малката ти тревога. Ще имаш доста други проблеми като например:

 • Повишен пулс, когато си почиваш;
 • Загуба на какъвто и да е апетит (а той ти е повече от важен, за да покачваш мускулна маса);
 • Нарушен сън или тотално безсъние;
 • Повишени нива на норадреналин и адреналин;
 • Рязка загуба на тегло.

Трябва да кажем и това, че при първия тип претрениране тялото забавя своите функции и това се случва в стремежа му да съхрани колкото се може повече енергия за възстановяване заради дългото и регулярно кардио.

Ако пък погледнем към симпатиковото претрениране, то ще забележим, че имаме абсолютна възбуда на телесните функции и увеличен разход на енергия. Наблюдава се това състояние, защото имаме повишено количество анаеробни тренировки (ниско количество на кислород в клетките).

 

Защо понякога претренираме

Ако тепърва се превръщаш във фитнес ентусиаст и си в процес на опознаване със залата до дома или офиса ти, то тогава би ти било интересно защо повечето хора претренират и се чувстват толкова зле по собствено желание. "Кой нормален човек ще се докара до такова положение доброволно?" - казваш си навярно ти с надежда да избегнеш този момент от развитието си.

Да, ще ти покажем как да пристъпиш нататък без да минаваш през подобно мъчение, но първо е добре да ти кажем защо се появяват подобни симптоми при хората. Високите честота или пък обем на тренировките, недостигът на хранителни вещества в тялото (малки порции предвид нуждите на тялото), както и недостатъчното възстановяване са основните причини.

Тук е моментът да си припомниш кои бяха основните неща, които трябваше да правиш по време на сериозно трениране под график. Качеството на хранене, достатъчно сън, постоянно намиране на причина за мотивация, както и умно трениране - това са основните съставки за правилно развитие както в залата, така и извън нея.

 

Как да избегнем това явление

Начините, по които можеш да се измъкнеш от капана на системното претрениране, са няколко. По-лесно ни е да ти ги представим възможно най-съкратено и след това да ти дадем допълнителна информация по списъка, заради това ще ти ги систематизираме. Та, основните стратегии, за да предотвратите претрениране още в зародиш са:

 • Намали обема на тренировките;
 • Отнеми от интензивността им;
 • Започни да тренираш по-рядко на седмична база;
 • Анализирай храненето си - на 95% грешката ти е там.

Стой далеч от крайности. След като сме ти дали точната информация, то не е необходимо да бъдеш радикален в решенията си и сега тотално да спреш да посещаваш залата за седмица-две.

По-скоро редактирай есенцията на посещенията си динамично - според това как се чувстваш след всяка тренировка (на базата на проба-грешка). Това завинаги си остава най-добрата стратегия, когато става дума за света на фитнеса.

За още подобни интересни статии, от които да черпиш достатъчно знания, заповядай в стаята за знания на онлайн магазин за добавки Workout.bg, където ние ще ти разказваме по нещо интересно, което да изпробваш веднага върху себе си!

Очакваме те!