Здравето, в неговото най-крепко положение, е важно за всеки, който е отворил да чете това заглавие. Ти също си от тях, така че продължавай да четеш със същото желание и ще видиш защо ти го казваме.

Здравето на целия организъм e въпрос на правилна функция на всеки от органите в него. Това означава, че е от ключово значение да поддържаме адекватно благосъстоянието на всички органи, а да не говорим за бъбреците, които не просто са от съществено значение, а имат сред най-важните функции, за да се чувствате добре.

Въпреки важността им обаче, те са сред най-недостатъчно пазените органи в тялото. Това е нещо, за което не се сещаме никак рано в живота си, а дори напротив – понякога е твърде късно и обикновено съвпада с момент, в който започваме да имаме сериозни проблеми със здравето.

В настоящото четиво ще разберете какви са задачите на бъбреците в тялото, има ли значение сезонът спрямо работата и здравето на бъбреците.

Ще засегнем също и темата, свързана с това как да разберем, че бъбреците ни страдат и изпитват трудности в работата си, как да се храним, за да не ги затормозяваме допълнително и какво значение имат водата и спортът за общото здраве на бъбреците.

Каква е задачата на бъбреците в тялото

Каква е задачата на бъбреците в тялото? Отговорите на тези два въпроса са два – единият е къс, другият е дълъг. Разбира се, ще ти дадем и двата, за да си възможно най-информиран и наясно кое и защо се случва в тялото ти.

Първо е ред на късия отговор и той е, че задачата на бъбреците e важна. Много важна. Това е. Наистина, ако ги нямаше бъбреците в тялото ни, то най-вероятно човечеството нямаше да съществува.

Сега дългият отговор. Бъбреците са своеобразни „пречиствателни центрове“ на твоето тяло, така че кое друго да е възможно най-чисто, ако не средствата, които ни пречистват?

Отпадъчните продукти на тялото минават през бъбреците, излишното количество вода също преминава през тях, всякакви други примеси в кръвния ни поток също преминават през бъбреците ни, така че виждате само за пет реда текст колко важни неща изброихме.

Най-важното нещо обаче е това, че токсините в тялото ни биват изхвърляни от него посредством кое? Бъбреците. Те регулират нивата на киселинност, соленост, а количествата на минерала калий също се контролира именно от тях.

Има ли значение сезонът за здравето на бъбреците

Да. Според някои проучвания през пролетта сме изложени на сериозен риск от обостряне на бъбречните проблеми, което обаче не означава, че през пролетта не е нужно да излизаш, за да не те хванат бъбреците.

Това, което е важно да не забравяш, за да ги пазиш – якето. В никакъв случай не си позволявай да излизаш по-„гол“ отколкото времето принуждава. Защо?

Един от факторите, които най-много „дразнят“ бъбреците е студът, който нищо чудно да ги постави под заплаха именно в ранната пролет, когато освен всичко останало, климатът (в България) е доста променлив, което допълнително може да създаде проблеми.

Хората, които страдат от бъбречни заболявания също са силно застрашени, така че в никакъв случай, ако сте сред тях, не пренебрегвайте студеното.

Как да разбереш, че бъбреците ти изпитват трудности

В повечето случаи проблемите с бъбреците са силно отчетливи (т.е. почти няма как да ги объркате). Тъй като те се занимават с „мръсната работа“ токсините, които не успеят да изхвърлят поради проблеми с филтрацията, се наслагват в организма и водят до различни проблеми.

Сред най-разпространените проблеми са цистит, пиелонефрит, простатит и др. Циститът е най-разпространен и засяга обикновено поне 50% от дамите поне веднъж през живота.

Какво да ядеш и какво да не ядеш

Балансираното хранене с диетични храни е може би едно от най-важните неща, които почти на 100% ще ви държи далеч от проблеми, свързани с бъбреците. Пресните плодове и зеленчуци не са никак лошо начало, така че защо не опитате така.

Всъщност колко е важна водата за бъбреците

Водата е нож с две остриета за бъбреците ти. Защо?

Адски полезна е, защото с хидратирано тяло се работи по-лесно откъм пречистване, отколкото с нехидратирано. Това обаче не означава след края на този текст веднага да започнеш да се наливаш с литри вода безсмислено.

Добре е да се мисли в литри, защото проблемите могат да са сериозни, ако се превишат два-три дневно, въпреки че според някои проучвания дори и това е много.

Ами спортът?

При спорта нещата стоят по-различно. Спорно е, защото бойните спортове (мислим, че се подразбира) със сигурност няма да помогнат. Другото е, че обикновено спортуващите активно хора приемат високи дневни количества протеин, който в по-високи дози може да се окаже и сериозен проблем поради натрупвания в тялото.

Естествено, от тези натрупвания бъбреците трябва да ви избавят, но ако им дадете непосилна задача, със сигурност ще имате токсични натрупвания, така че внимавай с тях.