Винаги когато говорим за растителна храна, то един от най-честите спорове възникват, когато се опре до мазнините като макронутриент и възможностите за тяхното набавяне от растителни хранителни продукти.

Заедно с другите два макроса (въглехидрати и протеин), мазнините също са силно необходим компонент, за да изградите здраво и активно тяло.

Да, знаем, че думата „мазнини“ може би те дразни, но не забравяй, че те са преди всичко най-пълноценния източник на чиста енергия, нужна ти за всичко, което вършиш през дългия ден.

Малко математика… само малко, наистина

Ако на един грам протеини се горят, а на един грам въглехидрат се образуват 4 kcal (килокалории), то при горенето на само един грам мазнини се получават завидните цели 9 kcal. Т.е. само защото горим мазнини, ние имаме два пъти по-голяма ефективност, което е умопомрачаващо, ако го умножим по грамовете на общо изгорените мазнини в една цяла тренировка.

Защо мазнините са един от най-нужните макроси

Обещахме ти, че математиката ще е само малко, нали? Сега да продължаваме…

Силен коз на мазнините е това, че се складират под формата на капчици, което им дава правото да остават за дълго в организма, т.е. правилно се сещаш – те могат да бъдат запас от енергия за много дълго време.

Сърцето е важен орган, който, повярвай ни, не искаш да спира за нито един момент. Приеми, че за основно гориво сърдечният мускул използва именно мазнините, складирани в тялото.

Ето защо е важно храната ти да е балансирана (сега не ни разбирай грешно – мазен дюнер не помага пряко на сърцето ти).

За един възрастен човек, водещ нормален живот, възрастен, който не тренира особено сериозно и има от малко към средно количество ежедневно движение са необходими около 80-100 гр. мазнини на дневна база, като колкото и да са добри и благоприятни за здравето ти, ако прекалиш с тях – ще го усетиш веднага под формата на причерняване/гадене/задух/подуване.

Защо ми казвате всичко това и защо говорите за мазнини, а не за растителни храни, както обещахте в заглавието?

Защото с напредването на възрастта трябва да си все по-внимателен какво поставяш в съдовете за хранене.

Нутриционистите съветват след 40-42/3-годишна възраст да започнем да заменяме постепенно животинските с растителни храни.

Това ще ни помогне за нормализирането и контрола на холестерол, както и до синтезиране на веществото холестерол (понякога наричан и холестерин).

Тук говорим в частност за растителната МАЗНИНА (слънчогледова, царевична, синап, соя, зехтин от маслините и ленена). Характерно за нея е, че се усвоява изключително лесно от червата, а това не изисква допълнително натоварване на и без това натоварен орган, какъвто е черният дроб. Задстомашната жлеза също ще си почива спокойно и ще работи само толкова, колкото се налага.

Сега, да разгледаме плюсовете и минусите на растителните храни и какво ще се промени, ако ги направим основен източник на макроси на трапезата. Ще говорим и за протеина в растителните храни, но едно по едно.

Плюсове на растителната храна

Обикновено тази тема вълнува веганите, но нега не ограничаваме аудиторията, на която изобщо ѝ е интересно.

Ако не ядеш храни с животински произход, то ще приемаш повече растителни храни, богати на протеин, но заедно с това ще приемаш и повече въглехидрати заедно с цялото количество храни.

Разбира се, можеш да снижиш въглехидратите, ако приемаш хранителни добавки с протеин. Ако вярваме и на друго изказване, свързано с това, че ако искаме да горим подхожни мазнини, трябва да намалим въглехидратите, то ние трябва да забравим чувството за ситост може би изцяло занапред.

Ето защо не е добре да се придържаш само към този вариант – той е работещ, но не е единствен.

Веган храната е много богата на въглехидрати, но тук достигаме до един много тънък парадокс – как така ям само растения, стриктен съм в тренировките и не чистя подкожни мазнини?

Нека ти помогнем и постепенно да преминем към минусите на изцяло растителноядството.

Вече разбрахме, че в растителните храни има доста въглехидрати и ако ядем само тях, то може би трябва да регулираме мазнините и протеините.

Всъщност, това се случва съвсем естествено и трябва да приемаме допълнителни хранителни добавки за протеин и мазнини. (Необходимо ли е?)

Нека пристъпим към негативите на растителните храни.

Минуси на растителната храна

На пръв поглед някой рядко говори за минусите на растителната храна, нали? Защото уж не би трябвало да съществуват, защото още от детската градина ни учат, че домат и краставичка в чинията е една от най-добрите комбинации, които можете да подарите на стомаха си.

Основният минус на растителното хранене е, че ни дава едно измамно чувство за полезност, здравословност и топ качество на диетата ни, но така ли е в действителност?

Лъжем ли се, че това е най-добрият измислен начин от човечеството да сваляме килограми и ще се чувстваме ли непременно във върхова форма?

Растителната храна често не може да ти даде всички необходими хранителни вещества, което е проблем с решение, защото все пак можеш да комбинираш няколко вида растителни източници на макроси. Това, от своя страна, лесно може да повиши драстично процента на риск от издуване на стомаха.

Искаш ли да си слаб с цената на постоянно разстроен стомах?

Отделно от всичко, казано дотук, ние знаем, че има хора, които са с по-бавен въглехидратен метаболизъм и натъпкването с растителна храна ще ги направи подпухнали и задържащи вода, което едва ли е целта им.

Като извод можем да ти кажем да внимаваш, защото не всяка стриктна диета, обещаваща успех и изваяно тяло ще ти даде реално това.