Проблемът с апетита при хората, които се опитват да свалят килограми е може би нещото, което ги измъчва в най-голяма степен. Присъствието на апетит в живота ни е реално нещо добро, защото той ни намалява вероятността да умрем от глад.

Може би ти звучи абсурдно и прекалено глупаво като твърдение, но чувството за глад си е абсолютен знак, че в тялото протичат процеси по разграждане на резерви, трупани във времето. Проблемът на гладуването, обаче е в това, че в телесните резерви влизат добре изглеждащите мускули.

Да, хабиш и мускулна маса, ако не похапваш разнообразна и питателна храна. Ако това те изненадва, или пък не ни вярваш - изпробвай сам, въпреки че не те съветваме да го правиш, защото гладуването със сигурност не е най-здравословното нещо, което можеш да свършиш с тялото си.

Какво всъщност е апетитът

Забелязал ли си, че когато започнеш да подбираш по-стриктно храната си, тогава рязко започва да ти докривява? Чувстваш се в пъти по-раздразнен, някак си по-сприхав, хората започват да те изнервят значително повече от преди и все едно всичко е срещу теб и твоето спокойствие?

Нормално. Всичко е заради резкия спад на калориен прием на ежедневна база.

Всеки иска да има сияйна кожа, да е винаги усмихнат, да кипи от енергия и най-вече да изглежда добре. Планът звучи прекрасно, но всичко минава не само през правилното ядене, но и през достатъчното хранене всеки ден.

Разликата ли? Разликата е в това, че много хора си мислят, че правилното ядене е малкото хранене, което е тотално грешно и този начин на мислене съвсем сигурно ще те отведе в по-горните симптоми.

Бележка: Не вярвай и на митове от типа, че като започнеш да намаляваш осезаемо калориите и да се ограничаваш от едно и от друго тялото ти ще влезе в защитен режим и всяка хапка ще ти се лепи.

Има десетки други симптоми (някои, от които ти изброихме по-горе в четивото), през които ще преминеш преди организмът ти да получи, сякаш обещаните в една подобна ситуация, проблеми с метаболизма.

Можем да си извадим и директен извод, че апетитът е в една немалка част психологически проблем, който съвсем спокойно може да те изведе от релси. Освен всичко останало има и един друг много основен проблем, за който ще ти разкажем само след малко.

Постоянен фокус върху храната

Храна. Храна. Храна. Навсякъде е. Заедно с всички приятни миризми, подправки, златисти цветове след запържване, вкусни гледки, пълни маси, евтин джънк по улицата, невероятни сосове кой от кой по-вкусен - как човек да се храни нормално при такава заобикаляща го среда?

Е, да... трудно е и сме съгласни с теб, че хранителните компании не ти помагат особено, но тук се проявява дисциплината ти. Не бъркай, обаче дисциплина за здравословно хранене с дисциплина за гладуване напук на всичко.

Знай, че е съвсем в реда на нещата (наистина не се притеснявай, ако ти се случи) да се фокусираш върху храната повече от нормалното, ако си на по-нисък калориен прием през деня. Тялото си иска своето и това, че ти му даваш само някаква част от него го кара да си мисли за другата, която не му даваш както е било преди.

Ето заради това ти се струва, че нещо не е наред и постоянно мислиш, че си гладен, апетитът те удря като товарен влак, а на всичкото отгоре дюнерът изглежда много по-вкусен от преди. Не се плаши, временно е.

А и помни, че целите, които си си поставил (да изглеждаш добре) са много по-висши от просто един дюнер, който ще те напълни с ненужни въглехидрати и питателността е нулева в сравнение с калориите, които ще погълнеш.

Проблеми с метаболизма, до които можеш да стигнеш по време на диета

Нека изясним - базовият ти метаболизъм е много трудно да бъде повлиян както позитивно, така и негативно от просто един режим. Това е твърде сложна система, върху която кой знае колко власт нямаш.

Имаш още два основни стълба на метаболизма, а вторият поред е термичен ефект на храната, която ядеш. Казано по друг начин, това е колко енергия изисква храната от теб, за да бъде разградена и смляна до съставни части, а те след това да бъдат усвоени правилно.

Тук можеш логически да стигнеш до извода, че колкото повече се храниш, толкова повече енергия ще хабиш, за да може тази храна да бъде усвоена, т.е. по-голям термичен ефект. Обратното е напълно валидно като зависимост.

Третият стълб е осъзнатото движение, което извършваш (спорт, тренировки, ходене пеша). Колкото повече се движиш, толкова повече ще повишиш скоростта на своя метаболизъм и ще имаш по-големи нужди от храна, за да оцелееш, ако трябва да го кажем възможно най-опростено.

С повече храна, ще сме по-мотивирани да станем и да се разхождаме.

Четвъртият стълб на метаболизма е изграден от неосъзнатите движения, които извършваш просто докато минават дните ти (навеждане, протягане за нещо на по-висок рафт, дори и мигането).

Ако намалиш рязко калориите си на дневна база, ти със сигурност ще спреш и да ръкомахаш повече докато говориш, няма да ти се занимава да излизаш навън, а ако изобщо го правиш ще е за малко.

Ако ти се случи подобна тотална демотивация, свалянето на килограми ще е една доста трудоемка задача. Ето защо, за да постигаш ЗДРАВОСЛОВНИ темпове на отслабване, на теб ти е нужно да бъдеш едновременно активен и навън, и в залата, но и на масата докато се храниш.

Извод: Не е нужно да намалиш калориите драстично до критични минимуми, а по-скоро да балансираш движение и хранене. Това е пътят към успешния, свеж, трениран и комплексно здравословен външен вид.