Ние от екипа на Workout.bg искаме да отговорим на вашите въпроси, независимо дали ви се струват глупави или не, защото знаем колко объркващ може да е потокът от информация, който ни залива навсякъде.

Затова събираме едни от най-често задаваните въпроси за спортните тренировки навън, в залата или у дома специално за вас и даваме изпитани във времето отговори, които могат да се окажат особено полезни в приключението ви към перфектната форма. Започваме веднага!

Колко често трябва да се тренира

Колко често да тренирамеПоставянето на конкретна цел още от самото начало е ключ към успеха. Затова много новаци във фитнеса се питат именно колко пъти трябва да посетят залата, за да е достатъчно за постигане на видими резултати.

Всичко зависи от това какви последици бленувате, но ако трябва да говорим по-обобщено, за да видите скоро добри резултати е добре да тренирате поне 3-4 пъти на седмица.

Това е достатъчно, за да поддържате цялостна добра форма. Ако се стремите към повече от здравословна физика, може да се наложи да тренирате и по-често.

При всички положения ви съветваме да започнете от по-поносима честота и да слушате тялото си, преминавайки към нейното увеличаване.

И разбира се, има голямо значение какво точно правите по време на тренировката и колко усилие влагате в нея.

Колко трябва да е дълга една фитнес тренировка

С предходните уточнения преминаваме към отговора и на този така често задаван въпрос за тренировките.

Ако сте съвсем начинаещ и сесията във фитнеса все още ви изглежда като нещо неестествено, предлагаме ви да започнете с 30-минутни тренировки.

Средно 45 минути са необходими за пълна тренировка на тялото, която на първо място ще ви изтощи достатъчно и на второ – няма да отнеме толкова много време от ежедневието ви.

Когато достигнете до тренировка от 1 ч. – 1 ч. 30 мин може спокойно да се гордеете със себе си.

След колко време да очаквам резултати от тренировките

Резултати от тренировкитеОсобено хората, които за пръв път се насочват към преднамерени и планирани тренировки, се интересуват живо от отговора на въпроса „Кога ще има видими резултати?“

Тук нещата са много индивидуални, но обикновено са необходими около 6-8 седмици, за да се забележат първите резултати от редовното посещение на залата.

Това може да изглежда малко обезкуражаващо за повечето новаци във фитнеса, тъй като живеем в света на съкратените пътища и обичаме да получаваме мигновени резултати. Не се поддавайте на обезсърчението.

Упоритата ви работа ще бъде възнаградена и ще почне да ви се отплаща със страхотни ползи за здравето, дори и да не видите движение в числото на кантара след седмата седмица.

Мога ли да отслабна без кардио

Накратко – да, но есенцията се състои по-скоро в обяснението.

Много хора се затрудняват в откриването на мотивация за ефективна кардио тренировка, която си представят като скучна, еднотипна и безкрайно продължителна.

Отслабването настъпва, когато горим повече калории, отколкото поемаме. Кардиото е чудесен начин за изгаряне на калории и като такъв е страхотен метод за отслабване.

До калориен дефицит обаче може да се стигне с редуциране на храната и избор на друг начин за изразходване на поетите калории. Упражненията с тежести, например, също са успешен начин за разходване на калории, подобряване на метаболизма и изчистване композицията на тялото.

Добре ли е да се храня преди и след тренировка

Преди тренировка е добре да хапнете полезна храна, която ще ви зареди с протеин, комплексни въглехидрати и полезни мазнини, които ще ви снабдят с енергия за успешна фитнес сесия.

Затова и много хора пият любимия си протеинов шейк около половин час преди да стъпят в залата.

След тренировка препоръчваме да не се храните обилно, но да хапнете нещо, което да помогне на тялото ви да се възстанови.

Ключово е тук да дадете на тялото си добро съотношение между протеин, който да подпомогне възстановяването на мускулите, въглехидрати и течности. Значение има интензивността на тренировката и нейната продължителност.

Как да избера правилните тежести

Тежести за начинаещиАко силовите тренировки са вашата цел, важно е винаги да изхождате от правилото, че това е вашата лична тренировка. Имаме предвид да не се фокусирате върху тежестите, които хората около вас използват, а да слушате своето собствено тяло.

Изберете тежест, с която да чувствате, че поемате ново предизвикателство, но не избирайте такива, с които не можете да изпълните упражнението правилно.

По скалата от 1 до 10 е добре да чувствате трудност, която оценявате на 7 до 9 при първите повторения в серията.

Как да предотвратя появата на мускулна треска

Мускулната треска е нещо съвсем нормално, особено в началото на пътя към мечтаната физика. Тежката мускулна треска обаче ще попречи на честотата на тренировките ви, затова е добре да използвате няколко трика за предотвратяването и намаляването ѝ.

Прекарайте малко време за разгряване в началото на тренировката – леко кардио или динамични разтягания ще намалят риска от травми. Разтягането е добра практика и в края на тренировката.

Увеличавайте интензитета на тренировките си постепенно.

Когато човек за пръв път започва да тренира след период на застой, голямата мотивация обикновено подлъгва към претоварване. В края на тренировката се чувствате наистина изцедени и горди със себе си, но след 2 дни е много вероятно да изпитвате болка дори и при ставане от леглото.

Това може да се предотврати с постепенно натоварване с времето, което да замени първоначалното изхвърляне и след това няколкодневен стоеж в бокса.

Дръжте тялото си добре хидратирано и си дайте поне 7 ч. сън. Може да използвате масажна терапия за отпускане на напрежението в мускулите.