Джинджифил – почти всички вече са чували за това изключително полезно растение. Без значение дали го приемате под формата на хранителни добавки с джинджифил или като чай, в комбинация с куркума или друго, то той се оказва мощен съюзник в борбата за по-здравословен начин на живот.

История на джинджифила

ДжинджифилДжинджифилът е бил използван още в Античността в редица древни култури като лечебно средство и като кулинарна подправка, която подобрява вкуса на храната или напитките (като чай например), които се приготвят с нея.

Джинджифилът, с латинско име Zingiber officinale, е едно от най-древните и универсални лечебни растения, известни на човечеството.

Произхожда от тропическите райони на Югоизточна Азия, където е бил култивиран от древността и е бил използван в кулинарията и медицината на Китай и Индия в продължение на хиляди години.

В древните Китай и Индия, той е бил ценен заради своите медицински свойства и кулинарни качества.

В Индия, джинджифилът е бил използван в Аюрведа - древна индийска система на природна медицина, за лечение на различни заболявания като болки в стомаха, диария, артрит и кашлица.

В Китай, той е прилаган в традиционната китайска медицина за подобряване на циркулацията на кръвта и за намаляване на болката. Също така е бил използван за лечение на стомашни разстройства, болки в гърлото и обща слабост.

С течение на времето, джинджифилът е бил разпространен в други части на света чрез търговските маршрути.

Римляните го внасяли от Индия и го използвали за кулинарни и медицински цели. След падането на Римската империя, той продължава да бъде търгуван и използван в Европа и през следващите векове и хилядолетия.

В средновековната Европа е използван като подправка за приготвяне на сладкиши, напитки и десерти, като например джинджифилови бисквити и чай от джинджифил, които са популярни и до днес.

Днес, джинджифилът е широко използван в цял свят, не само като подправка, но и като естествено лечебно средство за различни заболявания.

⭐Препоръчан продукт

Bioherba Ginger Root 290 mg

10.70 лв

Поръчай

Активни съставки на джинджифила

Джинджифилът е богат на множество активни съставки, които придават на тази билка нейните уникални здравословни ползи.

Основните активни съставки в джинджифила са:

  • Джинджероли;
  • Шогаоли;
  • Зингерон.

Джинджероли

Джинджеролите са най-известните активни съставки в джинджифила.

Те са мощни антиоксиданти, които помагат за защита на клетките от свободните радикали - вредни молекули, които могат да причинят клетъчни повреди и стареене.

Джинджеролите също така имат силни противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за облекчаване на симптомите на различни възпалителни заболявания като артрит и астма.

Шогаоли

Шогаолите са друга група активни съставки в джинджифила.

Те са по-силни от джинджеролите и се образуват, когато джинджифилът се суши или готви.

Шогаолите имат силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и се изследват за потенциалните им ползи при лечение на рак.

Зингерон

Зингеронът е третата основна активна съставка в джинджифила.

Той е отговорен за специфичния аромат на джинджифила и също има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Освен тези активни съставки, джинджифилът съдържа и множество витамини и минерали, включително витамин C, магнезий, калий, мед и манган. Тези хранителни вещества помагат за поддържане на общото здраве и благополучие.

Отслабване с джинджифил – какво трябва да знаем

Ползи за отслабването от джинджифилаКакто вече споменахме по-горе в тази статия, джинджифилът е бил използван в традиционната медицина в продължение на хилядолетия и в наши дни все повече научни изследвания подкрепят неговите потенциални ползи за здравето.

Една от областите, в които джинджифилът може да има значителен принос, е подпомагането на отслабване.

Някои изследвания предполагат, че джинджифилът може да помогне за отслабване, като ускорява метаболизма и насърчава чувството на ситост.

Това е важно, тъй като увеличаването на метаболитната активност може да помогне на тялото да изгаря повече калории, докато усещането за ситост може да помогне на хората да контролират приема на храна и да избягват преяждане.

Джинджифилът също така може да подпомага отслабването чрез подобряване на храносмилането и регулиране на нивата на кръвната захар. Това може да помогне на тялото да обработва храната по-ефективно и да предотврати скокове в кръвната захар, които могат да доведат до увеличаване на апетита.

Въпреки това, важно е да се отбележи, че джинджифилът не е вълшебно средство за отслабване сам по себе си!

За най-добри резултати, той трябва да бъде използван в комбинация с балансирана диета и редовна физическа активност.

Освен това, въпреки че джинджифилът е общо взето безопасен за употреба, някои хора могат да изпитат странични ефекти като дискомфорт в стомаха или алергични реакции.

Затова е важно да се консултирате с лекар или диетолог преди да добавите джинджифил към вашата диета за отслабване.

Противовъзпалителни свойства на джинджифила

Съставките в джинджифила, като джинджеролите и шогаолите, за които говорихме по-горе в статията в здравния блог на онлайн магазин за хранителни добавки Workout.bg, посветена на ползите от приема на джинджифил са идентифицирани като активни съставки, които предотвратяват възпалението.

Те работят, като блокират цитокините - белтъчини, които играят важна роля във възпалителния процес. Това може да обясни защо джинджифилът е ефективен при облекчаване на симптомите на артрита, включително болка и оток.

Освен това, джинджифилът може да предотвратява активацията на нуклеарния фактор-kappa B (NF-kB), молекула, която е също със съществено значение във възпалителните процеси на организма.

Храносмилателния процес и джинджифила

Ползи за храносмилателната система от джинджифилаДжинджифилът е известен със своите свойства за подпомагане на храносмилането. Той може да помогне при намаляване на дискомфорта и болката при хора с хронични храносмилателни проблеми.

Но как точно джинджифилът подпомага храносмилането?

Джинджифилът съдържа специфични съединения, които стимулират телесните ензими да разграждат храната по-ефективно, подпомагайки по този начин храносмилането.

Той също така стимулира производството на сълзи, слюнка и биля, които всички играят ключова роля в процеса на храносмилане.

Освен това, джинджифилът е известен със своите противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при намаляване на възпалението в храносмилателната система. Това може да бъде особено полезно за хората, страдащи от хронични състояния като гастрит или възпалителна болест на червата.

Приемът на джинджифил може да има и ползи по отношение намаляване на газовете и дискомфорта, свързани с надуване.

При приемане, той действа като карминатив, съединение, което помага за отстраняване на излишните газове от храносмилателната система при метеоризъм например или други гастроентерологични проблеми. Това е особено полезен ход след тежък обяд или при хора, страдащи от синдром на раздразненото черво.

Накрая, но не на последно място, джинджифилът може да помогне при подобряване на движението на храната през храносмилателната система, което може да помогне при намаляване на запек и други храносмилателни проблеми.

Подсилва имунната система

Ползи за имунната система от джинджифилаДжинджифилът е известен със своите многобройни здравословни ползи, като една от най-важните е подкрепата, която предоставя на имунната система. Той е богат на антиоксиданти, които играят ключова роля в поддържането на здрава имунна система.

Антиоксидантите са вещества, които помагат в борбата със свободните радикали - вредни молекули, които могат да причинят клетъчни повреди и възпаление.

Свободните радикали са естествена част от имунната реакция на тялото, но когато те станат твърде много, могат да доведат до хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и алцхаймер.

Антиоксидантите в джинджифила помагат за неутрализиране на свободните радикали, предотвратявайки по този начин клетъчните повреди и поддържайки здравословната функция на имунната система.

Освен това, джинджифилът съдържа и няколко вида антиоксиданти(изброените по-горе активни съставки – джинджероли, шогаоли, зингерон) които са уникални за джинджифила и се смята, че имат силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Тези съединения могат да помогнат за подобряване на имунната реакция на тялото, като помагат за борбата с инфекции и болести.

Джинджифилът също така може да подпомогне имунната система чрез подобряване на кръвообращението. Той е известен със своите сърдечно-съдови ползи и може да помогне за подобряване на кръвообращението, което позволява на белите кръвни клетки и други компоненти на имунната система да достигнат до области на тялото, които са в нужда от защита.

Подобреното храносмилане, като пряко следствие от приема на добавки с джинджифил или пък след прием на чай или друга форма на билката  може да допринесе за по-доброто абсорбиране на хранителни вещества от храната, което може да подпомогне имунната система.

Странични ефекти и вреди от прием на джинджифил

Странични ефекти от прекомерен прием на джинджифилНай-често странични ефекти или друг тип вреди като следствие от прием на джинджифил настъпват в няколко сценария, с които обикновения човек рядко би се сблъскал при нормални обстоятелства и нормален подход.

Най-често става въпрос за предозиране на приема на билката с идеята да се максимизира нейният ефект. Това не е нещо специфично за джинджифила или хранителните добавки с тази билка, а по-скоро е валидно за всяка билка или добавка, която подобрява нашето здраве.

Кой не иска да е по-здрав от вчера? И все пак не се поддавайте на този порив и следвайте предписанията, приема и конкретната дневна доза. Ако не се изкушавате да се „подобрите“ за една седмица едва ли ще имате проблеми от такова естество.

Втория случай на потенциално развитие на негативни действия е при неспазване на конкретните противопоказания.  Например използването на джинджифил с по-специфични алергии или непоносимост към конкретната билка може да доведе до неприятно развитие на ситуация.

В такъв случай, ако имате по-специфично медицинско състояние, то една бърза консултация с лекар никога не е излишна, за да сте спокойни, че всичко е наред и че вашите притеснения са напразни.

Нека все пак опишем някои от най-честите проблеми, които могат да настъпят като странични ефекти за нас при прием на джинджифил:

Ето някои от потенциалните странични ефекти от прием на джинджифил:

  • Разстройство на стомаха – най-често при предозиране при прием на джинджифил в естествен или обработен вид;
  • Раздразнителност на устните – най-често непоносимост към активна съставка и в много редки случаи;
  • Кожни реакции - най-често непоносимост към активна съставка също в много редки случаи;
  • Въздействие върху кръвното налягане и кръвното съсирване – може да бъде проблем за хора с ниско кръвно налягане или тези, които приемат лекарства за разредяване на кръвта;
  • Въздействие върху нивата на захар в кръвта - джинджифилът може да намали нивата на захар в кръвта, което може да бъде проблем за хора с диабет или тези, които приемат лекарства за контрол на захарта в кръвта.

Употребата на джинджифил под формата на хранителна добавка е за предпочитане, тъй като се изолират и рафинират някои съставки.

Това позволява по-рядкото развитие на странични ефекти спрямо стандартния прием. Тук обаче все пак следва да се имат предвид и останалите съставки на съответната хранителна добавка и тяхното влияние.

Добавки с джинджифил от Workout.bg

Ако желаете да се възползвате от всички ползи на джинджифила в най-чистия му вид, но нямате време да го приготвяте всеки ден, ние имаме решение за вас.

Workout.bg е вашият надежден магазин за хранителни добавки – при нас ще откриете богат избор от хранителни добавки с джинджифил, които са лесни за употреба и са изработени с най-високо качество.

Не изпускайте възможността да подобрите здравето и благополучието си с мощта на джинджифила. Изберете здравето с Workout.bg още днес!