Някой би казал въздух, но фотосинтезата със сигурност не е най-питателното нещо, което можете да извършвате, така че нека подходим по-сериозно по темата. Това, че не спортувате крие рискове поради няколко причини, чиято същност ще се опитаме да засегнем днес.

В настоящото четиво ще се опитаме да ви дадем и няколко директни съвета за ястия, които няма да нарушат вътрешния ви метаболитен баланс, няма да ви карат да задържате вода и не на последно място - няма да ви държат гладни.

Точно тук настъпихме по опашката и най-важното нещо, към което трябва да се стремим в процеса на понижаване количеството приети дневно калории, а именно чувството за ситост. Усещането за нахраненост ще ви даде възможността да се чувствате не просто великолепно, но и най-важното - ще ви кара да ядете по-рядко и по-малко.

Това е и вашата основна цел, нали? Нека поставим началото на мисия "По-малко число на кантара"!

Нека да започнем от основата на нещата

По-горе загатнахме за същността на нещата, които ще бъдат засегнати в този текст. По-конкретно ние ще обсъдим рисковете, които се крият зад това, че не спортувате (тук броим застоялия начин на живот като цяло, в т.ч. и цялостната липса на каквото и да е движение).

Спортът е здраве, казват, но знаем, че и тук ще се появят хора "с компетенции", които ще твърдят обратното.

Знаем, че за теб е важно да разполагаш с топ информация, така че ние от Workout.bg сме готови да ти я дадем в нашия блог, където ще намериш само топ материали за това как да тренираш, как да се движиш правилно и как да се храниш възможно най-безвредно.

Движението и правилното хранене винаги са вървели ръка за ръка, защото едното без другото е на практика безрезултатно. Ето защо всеки, мислещ за правилното си и постепенно развитие човек винаги се стреми към баланс именно между тези две неща. Нали казахме, че ще започнем от основите?

Достатъчно основи, нека преминем към яденето

Е, читатели, дойде ред и на любимото на всички нас - храненето. Тренировките никога не са били по-приятно нещо от момента, в който сме започнали да се храним правилно и най-важното ДОСТАТЪЧНО.

Точно за това предупреждават истински компетентните треньори в залите - достатъчно питателна храна, съдържаща витамини и минерали, които ще ти помогнат да я усвоиш в последствие. Разбира се, нека не пренебрегваме и макросите на храната ти.

Те са нещото, което ще те направи машината, която желаеш да си. Тук говорим за неща, които най-вероятно си чувал, чуваш и ще чуваш всекидневно.

Въглехидрати = енергия

На първо място поставяме тях. Те са виновни за паласките, висналите кожички, пухкавите бузки, големите вратове, растежа на бедрата навътре едно към друго и още, и още...

Със сигурност можем да оплюваме въглехидратите още дълго време, но нека си припомним, че всяка монета има две страни. "Карбосите" (идва от carbohydrates - въглехидрати на англ.) са отговорни (забележи, че не казваме виновни,  а отговорни) за това да имаш енергия дори и да мислиш за най-добрата версия на себе си.

Какво ще кажеш, а? Когато хапваш храни, съдържащи въглехидрати, вече ще се чувстваш сякаш ходиш по ръба на бръснача.

Всъщност, няма нужда да се чувстваш като престъпник на всяко карбсче, ако следваш едно фундаментално правило - не бъркай въглехидрат със захар. Захарта също не е опасна, защото пък тя е енергия в чист вид.

"Въглехидрати, от които захари"

Захарта не ти е враг, въпреки че винаги си го мислил заради това, че лесно се преяжда със сладко и след това движението, което трябва да изгориш приетата посредством сладкишите енергия, трябва да е супер голямо.

Ето защо ти се струва, че от парче торта всеки бяга, но вече не се изненадвай, когато видиш "нацепеняк" да изяжда половин торта - повярвай, няма да му висне коремчето след това.

Изводът, който трябва да си изведеш за въглехидратите е, че при еднакво малко количество движение въглехидрат от киноа или нахут няма да те накарат да сядаш на два стола (да надебелееш). След захарта, приета от три парчета торта три пъти в седмицата, обаче любимите дънки може и да поотеснеят.

Протеин = максимално запазване на мускулите

Отново говорим за човек, който извършва минимално движение, т.е. не тренира три пъти седмично с тежести, не тича всяка сутрин по 10 км и не се подготвя за изкачване на планински връх през тримесечие.

Такъв един човек със сигурност няма да те впечатли с уникална мускулна маса, нито пък пресата му ще е супер забележима. За да не заприлича този човек на скелет, обаче ще трябва увеличаване на порциона му на храна, съдържаща протеини (белтъчини): пилешко месо (филе), яйца, млечни продукти (там внимавайте с мазнините при някои видове) и др.

Така хранейки се, този човек едновременно ще позадържи фигура, но в същото време няма да се превърне в т.нар. тип "skinny fat".

Мазнини = чистачът на мазнини

Не говорим за наситените мазнини, хидрогенираните масла, палмовото масло и всички останали видове добавяни мазнини при сериозната преработка на масовата храна. Тук говорим за т.нар. "полезни мазнини", а те наистина могат чудеса, ако знаеш кога да ги потърсиш за подкрепа.

Авокадо, зехтин, маслини, сурови ядки (те са богати и на протеин) и др. Добави малко зехтин в салатата си с авокадо, варено яйце и айсберг. Така ще си осигуриш топ обяд, но и необходимите мазнини, за да стопиш онези подкожните, настанили се удобно в меката основа на коремчето.

Довери се на Workout.bg! Действай днес!