Пърженият заек е ароматен и хрупкав деликатес, богат на протеини, получен от пържене на заешкото месо. Той се отличава с уникални вкусови качества, породени от високата температура на пържене.
Заешкото месо е богато на белтъци, желязо и цинк, като също така има ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол. В зависимост от начина на приготвяне, обаче, пърженето може да увеличи съдържанието на мазнини.
Пърженият заек обикновено се приготвя като се намазва с подправки и брашно, след което се пържи на висока температура до постигане на хрупкава кора.
Той отлично се комбинира със зелени салати или печени зеленчуци, и се допълва идеално с бяло вино.
Пърженият заек може да поддържа здравословна мускулaтура и имунна система благодарение на високото съдържание на белтъци и цинк.